25. Marta 2024.

Google-u naređeno: Policija zahtijeva podatke o korisnicima

Sada, očigledno ne morate da uradite ni ništa protivzakonito da bi organi za sprovođenje zakona tražili vaše Google podatke.

Federalne vlasti u SAD zatražile su od kompanije Google imena, adrese, telefonske brojeve i aktivnosti korisnika naloga koji su gledali određene video snimke na YouTube-u između 1. i 8. januara 2023. godine

Nisu bezbedni ni ljudi koji su te video snimke gledali dok nisu bili prijavljeni na nalog, jer je vlada tražila i njihove IP adrese. Istražitelji su navodno naredili Google-u da preda informacije u okviru istrage o nekome ko na vebu koristi ime “elonmuskwhm”.

Vlasti sumnjaju da elonmuskwhm prodaje bitkoin za gotovinu i time krši zakone o pranju novca, kao i da vodi nelicencirani posao prenosa novca. Tajni agenti su navodno u svojim razgovorima početkom januara poslali osumnjičenom linkove ka YouTube video snimcima tutorijala za mapiranje putem dronova i softvera za proširenu realnost. Ti video snimci, međutim, nisu bili privatni i kolektivno su pregledani preko 30.000 puta, što znači da je vlada potencijalno tražila od Google-a privatne informacije o prilično velikom broju korisnika.

“Postoji razlog da se veruje da bi ovi zapisi bili relevantni i ključni za tekuću krivičnu istragu, uključujući pružanje identifikacionih informacija o počiniocima”, navodno su vlasti rekle kompaniji.

Na osnovu dokumenata u koje je uvid imao Forbs, sud je odobrio nalog, ali je zamolio Google da sve drži u tajnosti. Takođe nije jasno da li je Google predao podatke koje su vlasti tražile. U drugom incidentu, vlasti su od kompanije zatražile listu naloga koji su “pregledali i/ili stupili u interakciju” sa osam YouTube prenosa uživo. Policajci su zatražili tu informaciju nakon što su saznali da ih posmatraju preko strima, dok su pretraživali područje nakon dojave da je eksploziv stavljen u kantu za smeće. Jedan od tih video snimaka uživo je objavio nalog Boston and Maine Live, koji ima preko 130.000 pretplatnika.

Portparol kompanije Google je rekao za Forbs da kompanija prati “rigorozan proces” kako bi zaštitila privatnost svojih korisnika. Ali kritičari i zagovornici privatnosti i dalje su zabrinuti da vladine agencije prekoračuju ovlašćenja i koriste svoju moć da pribave osetljive informacije o ljudima koji su slučajno pogledali određene YouTube video snimke i ni na koji način ne rade ništa protivzakonito.

“Ono što gledamo onlajn može da otkrije veoma osetljive informacije o nama — našoj politici, našim strastima, našim verskim uverenjima i još mnogo toga”, rekao je za Forbs Džon Dejvison, viši savetnik u Informacionom centru za elektronske informacije. “Pošteno je očekivati da organi za sprovođenje zakona neće imati pristup tim informacijama bez konkretnog razloga. Ove akcije okreću tu pretpostavku naglavačke”.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare