25. Marta 2024.

Snažan udarac Putinu

Rusija je utonula u nered, piše CNN u analizi posledica terorističkog napada koji je u petak potresao Rusiju.

Stravičan napad na veliku koncertnu dvoranu i trgovački kompleks Krokus siti hol u blizini Moskve, za koji je odgovornost preuzela Islamska država, ostavio je za sobom 137 ubijenih i više od 100 ranjenih.

Četvorica muškaraca za koje se sumnja da su izvršili napad uhapšena su u blizini ruske granice s Ukrajinom, rekle su ruske vlasti, a ruski predsednik Vladimir Putin je izjavio da su planirali da pređu u Ukrajinu.

Kijev je to demantovao, negirajući bilo kakvu vezu s napadom i upozorio da bi Rusija taj čin mogla da iskoristi kao izgovor za eskalaciju invazije.

Zbog straha od novih napada, pojačana je bezbednost u ključnim prometnim čvorištima širom Rusije. Javni koncerti i sportski događaji su oloženi, a sve to nije ni blizu “stabilnosti i bezbednosti” koje je ruski predsednik obećavao uoči nedavnih predsedničkih izbora.

Prvi čovek Kremlja godinama se predstavljao kao jedini koji može garantovati red i sigurnost u Rusiji. Ali, Rusija se danas čini nesigurnijom i nestabilnijom nego u bilo kojem trenutku u Putinove 24 godine na vlasti, navodi CNN.

Brutalni rat Kremlja u Ukrajini, koji je ušao u treću godinu, skupo je koštao Ruse. Vojska ne objavljuje podatke o žrtvama, ali američke procene govore da je više od 300.000 Rusa ubijeno ili povređeno.

Mnogi vojnici mobilizovani prošle godine još uvek nisu vraćeni s ratišta, što je izazvalo negodovanje zabrinute rodbine. Kako rat odmiče, među mnogim Rusima raste strah da će se mobilizacija pojačati I da će Putin poslati još više ljudi u zastrašujući rat u Ukrajini, u kojem Rusi polako napreduju, ali u isto vreme beleže enormne gubitke

CNN podseća da je prošlogodišnja pobuna Jevgenija Prigožina, vođe plaćeničke grupe Vagner koji je zahtevao smenu ruskog vrhovnog zapovedništva, bila šokantan izazov bez presedana autoritetu Kremlja. Njegova smrt u misterioznoj avionskoj nesreći ubrzo nakon toga trajno je uklonila svaku Prigožinovu pretnju.

Na isti način, nedavna smrt Alekseja Navaljnog, najistaknutijeg ruskog opozicionog vođe, trajno je ućutkala glasnog kritičara Kremlja. Ali hiljade koje su prisustvovale njegovoj sahrani u Moskvi, ili koje su izašle da glasau protiv Putina na biračkim mestima zadnjeg dana predsedničkih izbora, ukazuju na bazu nezadovoljstva.

Da stvari budu još gore za Putina, SAD i druge zapadne vlade početkom marta upozorile su da obaveštajni podaci sugerišu da će se neki napad u Rusiji dogoditi. Američki zvaničnici su čak rekli da su mesecima obaveštavali Rusiju o naznakama napada.

Ali iz nekog razloga Putin je odlučio da to ignoriše, opisujući upozorenja kao “provokaciju… da se zastraši i destabilizuje naše društvo”. Možda je to bilo nepoverenje, budući da su američko-ruski odnosi na tako istorijski niskom nivou. Također je moguće da su američki podaci jednostavno bili previše nejasni.

Ali za vođu koji je Rusima obećao sigurnost i stabilnost, veliki napad na ruskom tlu još je snažan udarac.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare