22. Marta 2024.

Zvezda za ponos i prekid loše serije

Košarkši Crvene zvezde dočekuju Virtus iz Bolonje u “Beogradskoj areni” od 19 časova, u okviru 31. kola Evrolige.

Crveno-beli se nalaze na 16. mestu elitnog takmičenja sa 10 pobeda i 20 poraza, dok je Virtus osmi sa skorom 17-13.

Ekipa iz Bolonje je slavila u prvom delu takmičenja, na domaćem terenu, u četvrtom kolu rezultatom 85:79.

Zvezda je bila blizu da prelomi meč u svoju korist, prišla u završnici na posed zaostatka, ali je Virtus uspeo da dođe do pobede.

Ovo je drugi put da italijanska ekipa dolazi u Beograd, u prvom susretu su slavili crveno-beli sa 83:74, prethodne sezone.

Virtus vodi u međusobnim susretima sa 2:1. Zvezda u oba navrata nije uspela sa upiše pobedu u Bolonji.

Crveno-beli se nalaze u seriji od šest uzastopnih poraza, u poslednjem odigranom meču, izgubili su od Panatinaikosa na domaćem terenu sa 89:76.

Kada je u pitanju ekipa Virtusa, oni su u poslednja tri meča nanizali isto toliko poraza. Poslednja dva sa -15 od Reala i Žalgirisa.

Zvezda želi da prekine niz poraza, potrebna je reakcija, što smatra i trener Janis Sferopulos.

“Virtus je tim koji želi da ostane u zoni plej-ofa, bore se jako, imaju kvalitet. Sa naše strane želimo reakciju nakon poraza, želimo da budemo konzistentnijii igramo bolje u odbrani i igramo pametno u odbrani i koristimo talenat na oba kraja terena. Želimo da se borimo i igramo po planu. Reakcija je jako bitna i želim da vidimo mnogo konzistentniju igru”, rekao je Sferopulos.

Statistika

Ekipe su dosta približne po statistici. Crvena zvezda ima 81,2 poena u proseku, dok Virtus 80,1. Takođe, kada je odbrana u pitanju, crveno-beli dozvoljavaju 81,6 poena rivalu, dok ekipa iz Bolonje 81,5.

Ipak, kada je skok igra u pitanju. Izabranici Janisa Sferopulosa su dominantniji. Zvezda je šesta skakačka ekipa sa 34,6 po meču, dok je Virtus tek na 13. mestu sa 32,4.

Po broju asistencija, ekipe su izjednačene 18,2 domaćih, naspram 18,7 gostiju. Sa tim, da veliki doprinos daju Ajzea Kordinije koji je upitan, kao i Danijel Heket koji će takođe propustiti meč.

Treba obratiti pažnju na Marka Belinelija, koji je najbolji poenter eipe sa 14,2 poena u proseku, kao i Tornike Šengelija sa 14. Njih dvojica su i u prethodnom meču sa Crvenom zvezdom odigrali odlično. Prati ih krilo Džordan Miki sa 9,2 poena.

Kada je Crvena zvezda u pitanju, najbolji je Nemanja Nedović sa 13,3 poena. Na prethodnom meču sa Panatinaikosom je blistao, postigao je 19 poena.

Prate ga Rokas Gedraitis sa 10,2 i Džoel Bolomboj sa 10,1 poenom i 5,9 skokova. Tu je i Miloš Teodosić sa skoro 10 poena i 5,7 asistencija po meču.

Litvanac već dugo nije u dobroj formi što se tiče napada, ali bi možda ova utakmica mogla da promeni. Sa druge strane, veoma je dobar u defanzivi.

Sastavi

Trener Zvezde Janis Sferopulos neće moći da računa na Jaga dos Santosa, koji je operisan u utorak, kao ni Nikole Topića Treja Tompkinsa, koji su počeli da treniraju individualno, ali još uvek nisu spremni da se priključe ekipi.

Sa druge strane, videli smo poratak Miloša Teodosića u duelu sa Panatinaikosom. Veoma bitna stvar, s obzirom da je Zvezda trenutno deficitarna na poziciji plejmejkera.

Ono što dodatno može da raduje sve navijače jeste i eventualni povratak kapiten Branka Lazića, koji je upitan za duel, ali postoje šanse da će da se nađe u protokolu.

Kada je u pitanju ekipa Virtusa, Luka Banki neće moći da računa na Danijela Heketa, nema ni Davonte Kejkoka, koji je doživeo povredu kolena još u 17. kolu Evrolige i tako završio sezonu.

Pored njih dvojice upitan je Ajzea Kordinije, koji bi mogao da se nađe u sastavu, ali za sada njegov status nije potvrđen. On je povredio zglob u meču domaćeg šampionata. Nije odigrao ni duel protiv Žalgirisa u 30. kolu Evrolige.

Zvezda nema šanse da se plasira u plej-in, ali je Sferopulos najavio da će ove utakmice upotrebiti kao pripremu za završnicu ABA lige i pokušati da ostvari što veći broj pobeda.

“Osim rezultata, druga stvar je da svi moraju igrati i biti spremni i da budemo spremni za ABA ligu. U Evroligi što bviše pobeda, a kroz njih da se spremimo za mečeve u ABA ligi”, rekao je Sferopulos.

Do kraja regularnog dela šampionata ostalo je još tri utakmice posle ove. Crvena zvezda gostuje Realu, dočekuje Olimpijakos i zatvara sezonu u elitnom takmičenju u Istanbulu protiv Efesa.

Glavni arbitar na meču Zvezde i Virtusa biće turski sudija Emin Mogulkoč, a pored njega pravdu će deliti Španac Karlos Kortes i litvanski sudija Saulius Racis.

Podsetimo, utakmica između crveno-belih i tima iz Bolonje je na programu od 19 časova, u “Beogradskoj areni”.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare