21. Marta 2024.

Ove sjemenke su nevjerovatne: Snižavaju holesterol, a Novak i Jelena Đoković ih obožavaju

Čija semenke poznate su po svojim brojnim zdravstvenim prednostima, a sve češće se preporučuje da budu zastupljenije u ishrani.

Čija semenke imaju mnoge nutritivne prednosti. Bogate su omega-3 masnim kiselinama i vlaknima, a mogu pomoći u gubitku težine.

Mogu da poboljšaju zdravlje srca, smanje nivo holesterola i unaprede zdravlje creva, navodi klinika Mejo.

Jedna porcija čija semenki, od oko dve i po kašike, ima 140 kalorija, 5 grama proteina, 10 grama vlakana, 12 grama ugljenih hidrata i 9 grama masti, od kojih su 8 grama masti koje su zdrave za srce.


Čija semenke sadrže velike količine minerala, ali nisu tako dobar izvor vitamina, piše Healthline. Bogate su kalijumom, gvožđem, magnezijumom i kalcijumom.

Novak Đoković i njegova supruga Jelena veoma vode računa o ishrani i najčešće jedu zdrave namirnice. Imaju izbalansiranu ishranu, a često jedu baš i čija semenke.

Kako da ih jedete?

Čija semenke možete da dodajete raznim smutijima i ovsenim kašama, a možete da napravite i čija puding tako što ćete semenke pomešati a grčkim jogurtom i ostaviti tokom noći u frižideru. Puding zasladite medom, a odozgo stavite sveže voće i imaćete zdrav doručak.

B92.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare