20. Marta 2024.

Bavarska zabranjuje upotrebu rodno senzitivnog jezika u školama

Jezik mora biti jasan i razumljiv, a zabrana je uvedena i kako bi se očuvao prostor za otvoreni dijalog u slobodnom društvu budući da je rodno osetljivi jezik ideološki obojen, obrazložile su bavarske vlasti

Upotreba rodno senzitivnog jezika je striktno zabranjena u školama, na univerzitetima i u organima javne uprave u Bavarskoj, piše nemački “Bild”.

Na sastanku u Minhenu, kabinet je odlučio da usvoji neophodne promene Generalnih pravila i procedura za vlasti u slobodnoj državi Bavarskoj. U članu 22 ovog zakona državne vlasti već su obavezane, a to se odnosi i na škole, da koriste zvaničnu regulativu u pisanju nemačkog jezika u zvaničnoj prepisci. Taj član zakona sada je dopunjen radi pojašnjenja: rodni nastavci, crtice i slično nisu dozvoljeni.  

U decembru prošle godine, bavarski premijer Markus Zeder najavio je jasnu zabranu. On je tada izjavio: “Mogu reći za Bavarsku: kod nas neće biti obaveznog roda. Naprotiv: čak ćemo zabraniti upotrebu rodno senzitivnog jezika u školama i administraciji.”

Državni kancelar Bavarske Florijan Herman istakao je da je poruka jasna: “Jezik mora biti jasan i razumljiv.” Zabrana je uvedena i kako bi se “očuvao prostor za otvoreni dijalog u slobodnom društvu”. 

Kako se navodi, jezik na koji je izvršen ideološki uticaj, kada je na primer u pitanju rod, ima suprotan, isključujući efekat. Shodno tome, izričito je neprihvatljiv “višerodni pravopis” koji koristi različite znake interpunkcije kako bi označio rod. 

Regulativa se osim na škole odnosi i na oko 800.000 zaposlenih u javnoj upravi, a kako se navodi iz nje su izuzeti univerzitetski profesori jer savezna republika ne može da donosi propise koji regulišu njihov rad, kao i gradske i opštinske vlasti koje mogu same da donose propise koji se tiču njihove službene prepiske. 

Savet za nemački pravopis sredinom decembra je odlučio da ne preporuči upotrebu posebnih pravopisnih znakova u rečima i istakao da takve intervencije u tvorbi reči, gramatici i pravopisu mogu da naruše razumljivost teksta.

Zvanični propisi kada je u pitanju pravopis osnova su u obrazovnom sistemu u bavarskim školama. Ministarstvo kulture obavestiće stoga škole o novim, preciznim zahtevima za upotrebu rodno senzitivnog jezika u školama i na časovima.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare