15. Marta 2024.

Tradicionalni turski doručak je „Zlatni obrok dana“

Sa jednom od najpoznatijih kuhinja na svijetu, Turska se izdvaja po svojoj kulturi doručka.

Tradicionalni turski doručak, često opisan kao „Zlatni obrok“, zaista je nezaboravno iskustvo – jer doručak u Turskoj nije samo gorivo za dan, već i sjajan doživljaj.

Osnove turske kulture doručka

Tradicionalni turski doručak obiluje raznovrsnim sirevima poput tulum i kašara, uz bijeli sirčökelek (svježi sir) i mihalič sir. Osim svježih krastavaca, paradajza, paprika i lisnatog povrća, na stolu se mogu naći i zelene i crne masline s područja Marmara, Egejskog  mora i Sjevernog Egeja, uz med, domaći džem i kajmak. Poslužuju se svježe pečeni hrskavi hljebovi i simit, uz vrući turski čaj u čašama oblika tulipana. Jaje je još jedan važan sastojak turskog doručka, bilo tvrdo kuhano ili pripremljeno kao menemen, ukusno jelo od jaja, paradajza paprika. Nakon ovog obilnog obroka, može se ponuditi i turska kafa, koja će upotpuniti obrok i olakšati varenje.

Lokalni turski doručci: Egejski, Crno more, Van i Gaziantep

Tipični egejski doručak, poslužen duž obale sreće u Turskoj, očarava zdravim i laganim okusima, obiluje svježim i lisnatim povrćem, te ukusnim maslinamaSvježi hljeb se umače u ekstra djevičansko maslinovo ulje, često proizvedeno lokalno, ili se jede s Bergama tulum sirom. Domaći džemovi se prave od lokalnih proizvoda poput ruža, kajsija, smokava, jagoda, crnih dudova, dunja, agruma, nara, pa čak i patlidžana, bilja, oraha ili kore od mandarinesvježa skuta pečeno začinsko bilje ili pecivo sa začinskim biljem, takođe su neizostavni na egejskim stolovima za doručak.

U regionu Crnog mora, stolovi za doručak obiluju regionalnim jelima poput turšu tavalı, kukuruznim hljebom, kajganom i Laz böreği (pecivima), nudeći sjajan početak dana. Međutim, kada je riječ o crnomorskom doručku, prvo jelo koji nam pada na pamet je svakako kuymak, poznat i kao muhlama ili mıhlama. Ovo ukusno jelo za doručak iz Trabzona, slično pudingu, pravi se miješanjem kukuruznog brašna – od kukuruza koji se uzgaja u tom područu – i prženjem s maslacem i posebnim sirom. Lokalni maslac se takođe dodaje svježem Vakfıkebir hljebu i preliva sa Anzerskim medom. Naravno, služi se zvijezda turskog doručka, turski čaj, koji se priprema od čaja sa čuvenih plantaža čaja u regiji.


Sa jednom od najpoznatijih kuhinja na svijetu, Turska se izdvaja po svojoj kulturi doručka.

Tradicionalni turski doručak, često opisan kao „Zlatni obrok“, zaista je nezaboravno iskustvo – jer doručak u Turskoj nije samo gorivo za dan, već i sjajan doživljaj.

Osnove turske kulture doručka

Tradicionalni turski doručak obiluje raznovrsnim sirevima poput tulum i kašara, uz bijeli sirčökelek (svježi sir) i mihalič sir. Osim svježih krastavaca, paradajza, paprika i lisnatog povrća, na stolu se mogu naći i zelene i crne masline s područja Marmara, Egejskog  mora i Sjevernog Egeja, uz med, domaći džem i kajmak. Poslužuju se svježe pečeni hrskavi hljebovi i simit, uz vrući turski čaj u čašama oblika tulipana. Jaje je još jedan važan sastojak turskog doručka, bilo tvrdo kuhano ili pripremljeno kao menemen, ukusno jelo od jaja, paradajza paprika. Nakon ovog obilnog obroka, može se ponuditi i turska kafa, koja će upotpuniti obrok i olakšati varenje.

Lokalni turski doručci: Egejski, Crno more, Van i Gaziantep

Tipični egejski doručak, poslužen duž obale sreće u Turskoj, očarava zdravim i laganim okusima, obiluje svježim i lisnatim povrćem, te ukusnim maslinamaSvježi hljeb se umače u ekstra djevičansko maslinovo ulje, često proizvedeno lokalno, ili se jede s Bergama tulum sirom. Domaći džemovi se prave od lokalnih proizvoda poput ruža, kajsija, smokava, jagoda, crnih dudova, dunja, agruma, nara, pa čak i patlidžana, bilja, oraha ili kore od mandarinesvježa skuta pečeno začinsko bilje ili pecivo sa začinskim biljem, takođe su neizostavni na egejskim stolovima za doručak.

U regionu Crnog mora, stolovi za doručak obiluju regionalnim jelima poput turšu tavalı, kukuruznim hljebom, kajganom i Laz böreği (pecivima), nudeći sjajan početak dana. Međutim, kada je riječ o crnomorskom doručku, prvo jelo koji nam pada na pamet je svakako kuymak, poznat i kao muhlama ili mıhlama. Ovo ukusno jelo za doručak iz Trabzona, slično pudingu, pravi se miješanjem kukuruznog brašna – od kukuruza koji se uzgaja u tom područu – i prženjem s maslacem i posebnim sirom. Lokalni maslac se takođe dodaje svježem Vakfıkebir hljebu i preliva sa Anzerskim medom. Naravno, služi se zvijezda turskog doručka, turski čaj, koji se priprema od čaja sa čuvenih plantaža čaja u regiji.

Gaziantep, uvršten u UNESCO-vu Mrežu kreativnih gradova u području gastronomije, takođe privlači pažnju u Turskoj zbog svojih zapaženih običaja doručka. Gaziantepski doručak obiluje tradicionalnim turskim namirnicama zajedno s lokalnim jelima, poput beyran čorbetortilje od leblebijacartlak kebabajetricesahan kremasımuhammarejaja piyaza i katmera – savršen početak za dan pun energije!

Van, biser Istoka, ima jedinstveno mjesto u turskoj kulturi doručka. Vanski doručak, koji se smatra najbogatijim u Turskoj, je svečana gozba na kojoj se ističe biljni sir s geografskom oznakom porijekla i tradicionalni Van čörek (specijalno pecivo), kao i murtuğu, jaja kuhana s brašnom i maslacem, i kavut, vrlo stara receptura za halvu. Iako varijacije ovog doručka mogu naći širom zemlje, uživanje u ovom jutarnjem obroku na izvornom mjestu pruža zaista zadovoljavajuće iskustvo.

Ultra.ba

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare