6. Marta 2024.

Dodik i Lukić danas u Sudu BiH, Tužilaštvo dovodi tri svjedoka

Novo ročište Miloradu Dodiku, predsjedniku Republike Srpske i Milošu Lukiću, v.d direktoru Službenog glasnika Republike po optužnici za nepoštovanje odluka visokog predstavnika, trebalo bi biti održano danas pred Sudom BiH.

Sud BiH ročište je zakazao za 13 časova, a zanimljivo je da je u isto vrijeme zakazano i za Dodika i za Lukića, iako je postupak protiv njih razdvojen 17. januara. Postupak je razdvojio sudija Mirsad Strika, koji je vodio ovaj proces, ali se iz njega povukao i na njegovo mjesto došla je Sena Uzunović.

Na današnjem ročištu najavljeno je saslušane tri inspektora Agencije za istrage i zaštitu (SIPA), a koji su izuzimali dokumentaciju iz Službenog glasnika, što je Goran Bubić, Dodikov advokat ocijenio kao neuobičajenu praksu, osim u slučaju ako “protivna strana u ovom slučaju odbrana nešto ospori, vezano za vjerodostojnost dokumenata, na čiju okolnost su pozvani svjedoci da se saslušaju”.

“Ovdje su dokumenti Narodne skupštine, dokumenti o ukazima, opšti akti koji se tiču Službenog glasnika, tako da to nisu sporna pitanja. I da je pozivanje svjedoka samo jedna simulacija suđenja, jer ovdje je trebalo provjeriti da li je Kristijan Šmit, imenovan po postupku, kako je predviđeno mirovnim ugovorom”, rekao je Bubić.

Podsjećanja radi, optužnicu protiv Dodika i Lukića podiglo je Tužilaštvo BiH zbog nepoštovanja odluka visokog predstavnika. Dodik je optužen da je uprkos tome što je visoki predstavnika poništio zakone koje je usvojila Narodna skupština Republike Srpske, potpisao ukaze o njihovom stupanju na snagu dok je Lukić optužen jer je te zakone koje je Dodik potpisao objavio u Službenom glasniku BiH. Da bi bila podignuta optužnica, Kristijan Šmit, kojeg Republika Srpska ne priznaje za visokog predstavnika nametnuto je izmjene Krivičnog zakona BiH i praktično uveo novo krivično djelo.

Na prvom ročištu, Dodik i Lukić su se izjasnili da ne razumiju optužnicu što je sudija ocijenio da su se izjasnili da nisu krivi.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare