26. Januara 2024.

BiH na prekretnici, bez reformi neće biti prilike za pregovore o članstvu u EU

Dragan Čović izjavio je da se BiH nalazi na prekretnici i da ako do kraja februara ne sprovede reforme neće dočekati da otvori pregovore o članstvu u EU.

Hrvatski premijer Andrej Plenković, koji je zajedno sa holandskim kolegom Markom Ruteom i predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen ranije ove sedmice bio u Sarajevu, pozvao je vlasti da u narednih šest meseci izmene nekoliko zakona, uključujući Izborni zakon.

Plenković je izrazio uverenje da će u martu ove godine Evropski savet odobriti otvaranje pristupnih pregovora.

“Vreme ističe, a ova struktura neće dočekati drugu priliku za približavanje EU. Ulazimo u krajnju neizvesnost ako ovo ne rešimo”, rekao je predsednik HDZ BiH Dragan Čović.

Rekao je da veruje da su vladajući dovoljno “hrabri” da sprovedu reforme koje traži Evropska komisija, prenela je Hina.

Čović je sinoć za RTV HB rekao da je Konaković prvi koji je rekao da Bošnjaci ne treba Hrvatima u BiH da biraju člana Predsedništva. I danas, dodao je, kada pričaju sa predstavnicima međunarodne zajednice svi kažu da “nema smisla da se Hrvatima biraju predstavnici, da ikad više bude taj Komšić” i dodao da, kada dođe trenutak da se to dogovori ništa se ne desi.

Čović je kazao da je Konaković bio najkonstruktivniji u tom smislu i “prvi koji je o tome govorio i u Neumu pre tri godine i danas”.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare