24. Januara 2024.

Da li je vještačka inteligencija može da bude naš psihoterapeut

Veštačka inteligencija prevodi, smišlja recepte, stvara umetnička dela. Mnogi smatraju da značajno utiče i u domenu zdravstva, jer ne samo da olakšava administrativne poslove, može da bude korisna kao podsticaj raznim pristupima u domenu mentalnog zdravlja. Ipak, psihijatri su oprezni i za sada ne misle da može da ih zameni, naglašavajući da nema empatiju koja je neophodna za konstruktivnu psihoterapiju.

Upotreba veštačke inteligencije (AI) u zdravstvu iz dana u dan sve više raste. Veliki broj medicinskih radnika širom sveta koristi čet-botove kao deo svog rutinskog posla, pokazuju skorašnja istraživanja. Osim administrativnih poslova, mnogi naglašavaju da veštačka inteligencija može biti korisna u pružanju nege pacijentima sa posebno stigmatizovanim psihijatrijskim stanjima.

Da li AI može da bude psihoterapeut

Stručnjaci u domenu psihijatrije ističu da veštačka inteligencija može da budu katalizator za unapređenje u oblasti psihijatrije i pružanja zaštite mentalnog zdravlja. Na primer, istraživanja pokazuju da AI može pomoći u analizi cirkadijalnog bioritma ljudi, nagoveštavajući promene koje signaliziraju početak velike depresivne epizode pre nego što pacijenti kažu da su loše raspoloženi. To je veoma korisno jer omogućava bržu intervenciju lekara.

Ipak, naglašava se da mesto AI u kliničkoj psihijatriji ostaje nedefinisano, ali njene sposobnosti su primamljive i može biti korisna za buduća otkrića.

Nedostaje empatija koja je potrebna za konstruktivnu psihoterapiju

Psihijatri i drugi stručnjaci za mentalno zdravlje su obučeni za više modaliteta psihoterapije. Objedinjujuće obeležje ovih terapijskih pristupa (kao što su kognitivna bihejvioralna terapija, psihoterapija podrške, psihodinamička psihoterapija) je empatija. Zajednički osećaj straha, društvene nepravde ili radosti neguju savez između terapeuta i pacijenta. Ove nematerijalne stvari nisu “dostupne” veštačkoj inteligenciji, piše Sajkolodži tudej.

Obučeni psihoterapeut može shvatiti značenje u složenom procesu razmišljanja ili ponašanja pacijenta i u skladu s tim reagovati. S druge strane, AI koristi prošle podatke da “predvidi” one buduće kada generiše rešenje.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare