16. Januara 2024.

Katastrofalna greška elitne američke jedinice “foke”; Otkriveno kako su nestali u moru

Tim mornaričkih foka koji je izgubio dvojicu specijalaca dok je pretraživao mali čamac kod obale Somalije, pronašao je sumnjive delove iranskih raketa.

Za ove delove se veruje da su namenjeni Hutima koje podržava Iran u Jemenu, izjavila su tri američka zvaničnika odbrane za En-Bi-Si njuz.

Američki brodovi i avioni nastavljaju ogromnu misiju potrage i spasavanja u Adenskom zalivu, između Jemena i Somalije, nakon što su dva pripadnika SEAL-a nestala u uzburkanom moru u četvrtak.

Tim, priključen Petoj floti, sa sedištem u Bahreinu, nalazio se na brodu “USS Levis B. Puller”, koji mornarica opisuje kao “mobilnu pomorsku bazu”.

“Identifikovali su mali čamac, poznat kao ‘dau’, koji nije bio označen zastavom nijedne zemlje i nije imao nikakve papire, pa su odlučili da se ukrcaju na njega”, rekla su trojica zvaničnika.

Tokom njihovog pokušaja, jedan od mornara je pao u vodu, a drugi je skočio za njima, rekli su zvaničnici.

Tim specijalaca je nastavio da pretražuje čamac i pronašao delove projektila za koje se veruje da su iz Irana i koji su namenjeni Hutima. Posada čamca je privedena, a delovi projektila zaplenjeni, dok je “dau” potopljen prema standardnom protokolu, rekli su zvaničnici.

B92.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare