Postoji mnogo sastojaka koje možete dodati svojoj kafi kako biste je učinili ukusnijom, a istovremeno doprineli njenom blagotvornom dejstvu na svoj organizam.
Nutricionisti često upozoravaju na popularne aditive, poput veštačkih zaslađivača i dodataka sa visokim sadržajem šećera, koji mogu da poboljšaju ukus kafe, ali u isto vreme mogu negativno da utiču na vaš struk. Međutim, nekoliko sastojaka zaista vam može pomoći da brže i lakše smršate, a istovremeno ubrzavaju vaš metabolizam. To su cimet, kurkuma i kajenski biber, piše Shefinds.com.
Za detalje o zdravstvenim prednostima ovih začina za sagorevanje masti, savete su dali dr Gretchen San Miguel, MD, glavni medicinski službenik za gubitak težine, Nanci Linn, MD, i Dana Ellis Hunnes.
Cimet
Ako obožavate slatko, ne morate da se odričete baš svih slatkiša da biste smršali. Iako bi trebalo da smanjite količinu šećera, cimet je odličan sastojak koji možete dodati u jutarnju šoljicu kafe. Stručnjaci tvrde da ovaj ukusni začin može da ubrza vaš metabolizam, prenosi Glossy.
Crna kafa ima brojne zdravstvene prednosti, ali Hunnes kaže da je kafa sa cimetom prava blagodat za telo.
“Dokazano je da cimet poboljšava insulinski odgovor“, objašnjava ona.
“Smanjenje upale u telu ima skoro direktan uticaj na prevenciju ili smanjenje gojaznosti i ukupne telesne težine. Smanjenjem upale, vaš metabolizam može efikasnije sagorevati kalorije”, kaže Hunnes.
Kurkuma
Još jedan protivupalni začin koji možete da ubacite u svakodnevnu kafu da biste ubrzali metabolizam je kurkuma. Ovaj bogati začin sadrži antiinflamatorni sastojak poznat kao kurkumin, koji pomaže da se ubrza metabolizam.
“Začini koji sadrže kurkumin imaju termogeni efekat na telo i uzrokuju da telo proizvodi više toplote, što sagoreva više kalorija”, primećuje Lin.
Kurkuma je prepuna antioksidanata koji vam mogu pomoći da postignete svoje ciljeve za gubitak težine.
“Antioksidativna svojstva kurkume mogu pomoći u smanjenju insulinske rezistencije, šećera u krvi, nivoa holesterola i drugih metaboličkih stanja koja su rezultat gojaznosti“, objašnjava San Migel.
Kajenska paprika
Kajenska paprika je takođe odličan začin za ubrzavanje metabolizma i podršku gubitku težine. Ovaj jedinstveni ukus ima blagu slatkoću.
“Kajenska paprika sadrži jedinjenje koje se zove kapsaicin, a otkriveno je da kapsaicin ima termogeni efekat, što znači da može privremeno povećati vaš metabolizam i pomoći vam da sagorite više kalorija. Takođe može da stimuliše proizvodnju smeđe masti, vrstu masti koja sagoreva kalorija za stvaranje toplote“, napominje Sabat.
Suzbijanje apetita i oksidacija masti su takođe važni aspekti koje treba imati na umu kada govorimo o kajenskom začinu, koji doprinosi gubitku težine i ubrzanju metabolizma.
“Konzumiranje kajenske paprike može pomoći u smanjenju apetita i suzbijanju žudnje za slatkim, što dovodi do manje kalorija. Takođe može povećati osećaj sitosti, potencijalno pomoći u kontroli telesne težine. Studije pokazuju da kapsaicin može poboljšati oksidaciju masti u telu, podstičući sagorevanje masti. Ovaj efekat može doprineti gubitku težine i poboljšanju sastava tela”, kaže Sabat.
Dodajte prstohvat kajenske paprike u jutarnju kafu i to će vas, ne samo razbuditi, već će vam i pomoći da iz hrane dobijete maksimum hranljivih materija koje su vam potrebne tokom dana.