15. Januara 2024.

“Pripremite se za rat, stavite trupe u pripravnost i prikupite obavještajne podatke”

Prema rečima izraelskog ministra odbrane Joava Galanta, militantna islamistička organizacija Hamas želi da prenese rat iz Pojasa Gaze na Zapadnu obalu.

“Cilj Hamasa je da zapali Judeju i Samariju (hebrejski za Zapadnu obalu), a ako je moguće i Brdo hrama (u Jerusalimu)”, rekao je Galant u nedelju na sastanku s vojnim zapovednicima sa Zapadne obale koju je okupirao Izrael.

“Hamas nije uspeo da demoraliziuje Izraelce ili zabije klin između Izraela i SAD-a svojim terorističkim napadom na Izrael 7. oktobra”, nastavio je Galant. Zato sada nameravaju da “zapale” Zapadnu obalu i Brdo hrama, mesto sveto i za Jevreje i za muslimane, rekao je.

Svojim zapovednicima je poručio “da se pripreme za rat”, da trupe stave u pripravnost i prikupe relevantne obaveštajne podatke.

Od početka rata u Gazi nakon koordinisanog napada Hamasa, napetosti i sukobi na Zapadnoj obali takođe su se pojačali.

Prošlog petka izraelska vojska ubila je trojicu Palestinaca koji su vatrenim oružjem pokušali da napadnu jevrejsko naselje u blizini Hebrona. Palestinci na Zapadnoj obali ponovno trpe pojačano nasilje jevrejskih doseljenika nad njihovim selima i maslinicima, prenosi Dpa.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare