14. Januara 2024.

“Njujork tajms”: Napadi na Hute bili su neuspješni

Ispostavilo se da je lociranje ciljeva na teritoriji Jemena pod kontrolom Huta mnogo teži zadatak nego što se očekivalo

Uprkos početnim izveštajima o uspešnim raketnim udarima koalicije koju predvode SAD po navodnim položajima Huta na teritoriji Jemena, konstatovano je da te akcije nisu umanjile njihov borbeni potencijal i sposobnost za dalje napade u području Crvenog mora, prenosi “Njujork tajms”, pozivajući se na različite izvore.

Prve procene o efikasnosti raketnog napada navode da je pogođeno 90 odsto označenih ciljeva. Međutim, američki zvaničnici smatraju da “iako su udari uništili ili oštetili više od 60 lokacija za lansiranje raketa i dronova, na kojima je stacionirano oko 150 projektila i letelica, Huti su uspeli da zadrže između 70 i 80 odsto borbenih kapaciteta”.

“Njujork tajms” dodaje da ova grupa raspolaže i mobilnim sredstvima ratne tehnike, zbog čega postoji verovatnoća da je deo njih sakriven. Stoga je epilog napada od 12. januara, koje je predsednik SAD Džozef Bajden označio kao “uspešne”, onesposobljavanje svega četvrtine, odnosno oko 25 odsto vojnih resursa Huta.

U međuvremenu su iz “Tajmsa” naglasili da je lociranje ciljeva na teritoriji pod kontrolom Huta mnogo teži zadatak nego što se očekivalo.

Zvaničnici SAD, koje je “Njujork tajms” intervjuisao, smatraju da bi Vašington mogao da pokrene još jedan raketni napad, ukoliko se analizom utvrdi da zaista nisu ostvareni željeni rezultati. U isto vreme dodaju da iako do sada nije bilo značajnog odgovora, uskoro očekuju odmazdu Huta.

RTbalkan.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare