12. Januara 2024.

“Glupost – najveća greška u istoriji”

Lider Huta Mohamed al Buhaiti zapretio je da će SAD i Velika Britanija “uskoro shvatiti da su napadi na Jemen najveća glupost u njihovoj istoriji”.

“Amerika i Britanija su pogrešile kada su pokrenule rat protiv Jemena jer nisu imale koristi od svojih prethodnih iskustava”, napisao je on na Iks.

On je dodao da je svaki pojedinac na ovom svetu suočen sa dva izbora.

“Ili stani uz žrtve genocida ili stani uz njegove počinioce”, rekao je on.

Visoki američki zvaničnik rekao je novinarima da još nije bilo vojnog odgovora Huti na vazdušne napade SAD i Velike Britanije koje podržava nekoliko drugih zemalja.

Vlade Australije, Bahreina, Kanade, Danske, Nemačke, Holandije, Novog Zelanda, Republike Koreje, Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Država objavile su zajedničko saopštenje.

Oni se pozivaju na široki konsenzus međunarodne zajednice protiv Huta i ukazuju na prošlomesečnu rezoluciju Saveta bezbednosti UN kojom se pobunjenici pozivaju da zaustave svoje napade na brodove u Crvenom moru.

“Ovi precizni udari imali su za cilj da poremete i smanje sposobnosti koje Huti koriste da ugroze globalnu trgovinu i živote međunarodnih pomoraca na jednom od najkritičnijih plovnih puteva na svetu. Naš cilj ostaje da deeskaliramo tenzije i obnovimo stabilnost u Crvenom moru. “

Američki predsednik Džo Bajden rekao je da je naredio udare “kao direktan odgovor na napade Huti bez presedana na međunarodne pomorske brodove u Crvenom moru”.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare