10. Januara 2024.

Kina i SAD: Završeno

Sjedinjene Američke Države i Kina danas su u Vašingtonu završile dvodnevne razgovore o obnavljanju vojnih veza, saopštio je Pentagon.

Sedamnaestoj rundi razgovora prisustvovali su Majkl Čejs, pomoćnik ministra odbrane za Kinu, Tajvan i Mongoliju i kineski general-major Song Jančao, zamenik direktora Kancelarije centralne vojne komisije za medjunarodnu vojnu saradnju Kine, navedeno je u saopštenju.

“Dve strane su razgovarale o odbrambenim odnosima SAD i Kine, i Čejs je istakao važnost održavanja otvorenih linija vojne komunikacija u cilju sprečavanja konkurencije od prelaska u sukob”, dodato je iz Pentagona.

Najviši vojni oficir SAD, general Čarls K. Braun, šef Združenog štaba američkih oružanih snaga, održao je virtuelni sastanak prošlog meseca sa svojim kineskim kolegom, generalom Liu Dženlijem, prenosi Rojters.

Kina je voljna da razvija zdrav i stabilan vojni odnos sa SAD “na osnovu jednakosti i poštovanja”, saopštilo je tom prilikom kinesko Ministarstvo odbrane.

Od SAD je tada zatraženo da smanje raspoređivanje vojske i “provokativne akcije” u Južnom kineskom moru, kao i da ne daju podršku takvim akcijama “određenih zemalja”.

Američki predsednik Džozef Bajden i predsednik Kine Si Đinping krajem prošle godine dogovorili su se da obnove vojne veze, koje je Peking prekinuo u avgustu 2022. godine, nakon posete tadašnje predsednice Predstavničkog doma SAD Nensi Pelosi Tajvanu.

Odnosi Vašingtona i Pekinga ostaju zategnuti zbog tajvanskog pitanja, i Kina ukazuje da SAD treba da se pridržavaju politike jedne Kine.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare