5. Januara 2024.

Bivši saradnik CIA: Zapad može iscenirati napad na NATO, to bi bio povod za slanje trupa u Ukrajinu

Slanje napadačkog oružja Ukrajini bila bi najveća greška Zapada, dok izjava Bajdena o tome da uskoro može doći do sukoba američkih i ruskih vojnika zabrinjava, kazao je Rej Makgavern

Zapad može iscenirati napad na jednu od članica NATO-a, a zatim i poslati svoje trupe u Ukrajinu, i tako se direktno uključiti u ukrajinski sukob, kazao je bivši saradnik CIA Rej Makgovern.

Kako prenosi ruska redakcija RT, Makgovern je za “Dajalog vrks” (Dialogue works) izjavio da su se slične provokacije već odigrale, a kao primer naveo je napad na “Severni tok” i državni prevrat u Kijevu iz 2014. godine. 

Ipak, on ocenjuje da ovakve provokacije neće izmeniti situaciju, budući da Rusija danas isuviše kontroliše situaciju u Ukrajini.

S druge strane, kaže da na Zapadu često, pak, ne shvataju da nešto neće upaliti, na šta ukazuje i dosadašnje iskustvo. Umesto takvih planova, američka administracija trebalo bi da “posluša (bivšeg) predsednika Obamu, koji je rekao da Rusija apsolutno dominira u Ukrajini”, navodi Makgovern.

On dodaje i da bi najveća greška Zapada bilo slanje ofanzivnog oružja Ukrajini, ukoliko se za to odluče. Tada, kako kaže, Ukrajina može početi da razmišlja i da ima šanse da pobedi jednu “takvu nadmoćnu zemlju kao što je Rusija”. 

Komentarišući to što se NATO trupe prebacuju na granicu sa Rusijom, odnosno, to što su Nemačka i Slovačka već poslale svoj vojnike na granicu sa Ruskom Federacijom, Makgovern kaže da NATO, zapravo, ne želi rat, i ocenjuje da se radi o običnom “javnom hvalisanju”.

Ipak, kako je istakao, zabrinjava ga to što je američki predsednik Džozef Bajden nedavno izjavio da bi se američki vojnici mogli direktno sukobiti sa ruskim u Ukrajini i to u skorije vreme. 

Iako različiti evropski zvaničnici govore da se treba pripremiti za pretnju koja može doći iz Rusije, u realnosti “nema apsolutno nikakvih naznaka da Rusija želi nešto više” od toga da ostvari svoje ciljeve (u zoni SVO), odnosno, da se ubedi u to da je “Ukrajina neutralna, da u njoj nema napadačkih raketa, i da tamo postoji pojas koji Zapadu neće dozvoliti da puca na ljude Donbasa”, ističe bivši saradnik CIA. 

Makgovern je, takođe, izjavio da mu je drago što je imao priliku da govori na ovu temu, budući da se ovakvi stavovi ne mogu mnogo čuti u SAD, a još jednom je podsetio i na dešavanja iz 2014. u Kijevu, koje je okarakterisao kao “najnečuveniji državni udar u istoriji čovečanstva”. 

“Započeli smo državni prevrat u Kijevu i završili ga 22. januara 2014. godine, o čemu je na Jutjubu objavljeno 4. marta 2014. godine. Tako da je to zaista bio najnečuveniji državni udar u istoriji čovečanstva, o kojem je bilo saopšteno zahvaljujući tome što je procureo presretnut razgovor Viktorije Nuland, pomoćnice sekretara za evropska pitanja, i ambasadora SAD u Kijevu. Ovo je razgovor o tome ko će biti sledeći premijer i ko će doći da završi posao. Momak po imenu Džozef Bajden, koji je u to vreme bio potpredsednik – on će doći. Sve je spremno. Kako to znamo? Zato što je njegov savetnik za nacionalnu bezbednost, momak po imenu Džejk Salivan, rekao Hilari Klinton: ‘Da, uspeće sve.’ Sve je već bilo spremno”, rekao je ovaj bivši saradnik CIA, koji je nakon toga poručio da Amerikanci o svemu ovome ništa ne znaju.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare