4. Januara 2024.

SAD se oglasile: Ovi navodi su smiješni…

Portparol američkog Stejt departmenta Metju Miler opisao je kao “smešne” navode da su SAD bile umešane u eksplozije u Iranu u kojima su poginule 84 osobe.

Do sada niko nije preuzeo odgovornost za teroristički napad u iranskom gradu Kermanu, koji je najgori u otprilike 45-godišnjoj istoriji Islamske Republike.

Eksplozije su potresle područje oko groblja gde je sahranjen general Kasim Sulejmani, koji je ubijen u američkom pokušaju atentata u Bagdadu pre četiri godine.

Eksplozije su odnele najmanje 84 života, a povređeno je još 211 ljudi. “SAD ne znaju ko stoji iza napada i prerano je da se ponudi nezavisno mišljenje o tome”, rekao je portparol ministarstva spoljnih poslova.

Prema rečima portparola, ni današnje eksplozije u Iranu niti smrt zamenika lidera palestinskog pokreta Hamas Salih Arurija u Libanu u utorak suštinski ne menjaju američku poziciju o ukupnoj stabilnosti regiona.

“I dalje smo veoma zabrinuti zbog rizika da se rat između Izraela i palestinskog pokreta Hamas proširi na druge frontove, bilo na severu Izraela, na Zapadnoj obali ili van Izraela u drugim zemljama. Ali ne mogu da kažem da su naši strahovi veći posle današnjih događaja”, rekao je Miler.

Iranska vlada i policija saopštili su da su i dalje na oprezu i obećali da će počinioce napada izvesti pred lice pravde.

Iran ima brojne neprijatelje koji bi mogli biti organizatori napada, uključujući grupe u egzilu, kao što je Modžahedin-e-Khalk, domaće terorističke grupe kao što je PJAK (iranski ogranak kurdske PKK) ili međunarodne terorističke aktere kao što je Islamska država ili Al-Kaida.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare