Ovi sitni kolačići u prijevodu s italijanskog zovu se damski poljupci. Mali, ukusni kolačići prepuni maslaca i mljevenih badema spojeni su slojem otopljene tamne čokolade baš kao dvije usne u slatkom poljupcu.
Recept za kolačiće poprilično je jednostavan, no za potpuni uspjeh važno je držati se naznačene temperature pečenja od 140 °C te je jednako važno poštivati vrijeme hlađenja tijesta.
Sastojci:
150 g blanširanih badema
150 g šećera
150 g maslaca
150 g glatkog brašna
Za spajanje:
150 g tamne čokolade
Priprema:
- Blanširane bademe tostirajte oko 10 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 °C. Ohladite ih pa ih pomiješajte s polovicom šećera, prebacite ih u sjeckalicu i sameljite. Možete koristiti i već mljevene blanširane bademe.
- Bademe prebacite u dublju zdjelu, dodajte im brašno, ostatak šećera i hladni maslac narezan na kockice koji brzo utrljajte u brašno i umijesite glatko podatno tijesto.
- Tijesto oblikujte u valjak, zamotajte ga u prozirnu foliju pa ga stavite hladiti u frižider na najmanje 2 sata.
- Ohlađeno tijesto izvadite iz frižidera, trgajte komadiće pa formirajte kuglice promjera 1 cm (oko 7 g teške), stavljajte ih na pleh koji ste prekrili papirom za pečenje, i to u razmaku barem 2 cm jednu od druge. Stavite hladiti dodatnih 60 minuta.
- Ohlađene stavite peći u prethodno zagrijanu rernu na 140 °C i pecite oko 15-17 minuta.
- Izvadite iz rerne i ohladite ih. U međuvremenu na pari otopite čokoladu pa s donje strane premažite jedan kolačić i spojite ga s drugim. Pustite da se čokolada stisne pa poslužite.
Azra.ba