26. Novembra 2023.

Kosmički zrak stigao na zemlju iz dalekog svemira

Američki istraživači iz Jute otkrili su izuzetno rijedak kosmički zrak koji je očigledno stigao do Zemlje iz veoma dalekog svemira.

Istraživački tim je otkrio kosmički zrak ultra visoke energije za koji se čini da nema jasnog porekla. Astronomi su zbunjeni činjenicom da izgleda da je vazduh stigao iz praktično potpune praznine svemira.

Ovo otkriće izazvalo je brojne naučne debate o njegovom poreklu i daljem uticaju na fiziku, preneo je Sputnjik.

Detekcija kosmičkih vazduha deo je svakodnevne radne rutine astronoma širom sveta.

Sunce emituje tokove energetskih čestica koje teleskopi identifikuju kao „buku“. Ovi tokovi su klasifikovani kao kosmički vazduh „niske“ energije“.

Međutim, kosmički zrak ultra-visoke energije (UHECR) su sasvim druga stvar. Otkriće UHECR-a je fenomen koji se dešava izuzetno retko i izaziva mnoge pretpostavke.

Istraživači su još uvek podeljeni oko korena ovog fenomena jer ništa u našoj galaksiji nije dovoljno moćno da ga proizvede.

Sličan zrak je otkriven u eksperimentu 1991. godine. Čestica koja je tada analizirana imala je više energije nego što se teoretski može zamisliti za kosmičke zrake koji putuju na Zemlju iz drugih galaksija. Jednostavno rečeno, takva čestica ne bi trebalo ni da postoji.

Nedavni UHECR je još zbunjujući jer je navodno došao iz skoro praznog regiona dubokog svemira. Veruje se da crne rupe, eksplozije gama zraka i aktivna galaktička jezgra imaju neke veze sa ovim zracima, ali se o tome još uvek raspravlja.

Foto: Handout / ESA/Euclid/Euclid Consortium/NASA / AFP

Izvor: Agencije / N1

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare