25. Novembra 2023.

Bivši premijer Ukrajine: Novi Majdan moguć, ode Zelenski ako se Americi ćefne

Nikolaj Azarov kaže da iza protesta u Ukrajini 2004. i 2013. godine stoje Amerikanci i da bez njihovog odobrenja neće doći do novog državnog udara u Ukrajini

Državni prevrat u Ukrajini nikad ne može da dođe sam od sebe, novi Majdan je moguć ako SAD odluče da na ovaj način uklone Vladimira Zelenskog, a ne putem izbora ili ostavke, ukazuje bivši ukrajinski premijer Nikolaj Azarov u intervjuu za “RIA Novosti”. 

U novembru 2013. glavni kijevski trg – Majdan – bio je mesto okupljanja pristalica evropskih integracija, jer je vlada odlučila da odloži potpisicanje dokumenta o saradnji EU i pre toga dobro razmotri svoje interese i obaveze koje će uslediti potpisivanjem. Isti taj trg nedugo posle postaje epicentar sukoba između snaga bezbednosti i neistomišljenika koji je odneo živote desetina ljudi.

“Majdani se kod nas ne pojavljuju sami. Pripremaju se, u njih se ulaže mnogo novca, sprovode se po unapred određenom planu”, kaže Azarov i pojašnjava da takav plan uključuje demonizaciju rukovodstva i manipulaciju informacijama.

Iza organizovanja protesta u Ukrajini 2004. i 2013. stoje Amerikanci, jasan je  Azarov koji ne sumnja da ni neki novi nemiri u Ukrajini ne bi mogli da počnu bez uticaja američke ambasade i organizacija iz Vašingtona.

“Ako Amerikanci dođu na ideju da smene Zelenskog ili nekog drugog preko Majdana, oni će to i uraditi. Ako ga smene na drugi način, kroz izbore, ostavku, onda neće organizovati nemire. Majdan je skup događaj, veoma skup”, dodaje bivši premijer tvrdeći da trenutno ništa ne sluti na nove nemire.

Prema njegovim rečima, izjave Zelenskog da se Ukrajinci suočavaju sa novim Majdanom, iza kojeg stoji Rusija, imaju za cilj podizanje sopstvenog rejtinga.  

Azarov je skeptičan prema ideji da u zemlji mogu da se održe antivladini protesti, jer su oni lideri javnog mnjenja koji bi mogli da organizuju narod “u zatvoru, ili su ubijeni, ili su napustili zemlju“.

RTbalkan.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare