24. Novembra 2023.

“Kaži ‘Zdravo’ neznancu”: Kako se švedske vlasti bore protiv usamljenosti sugrađana?

U cilju borbe sa sve većom usamljenošću, koja je posebno javlja u hladnim zimskim mesecima i tokom praznika, švedske vlasti su se dosetile simpatične taktike. U svojoj kampanji, vlasti gradića Lulea ohrabruju sugrađane da se što više pozdravljaju jedni sa drugima u prolazu, čak iako se ne poznaju lično.

Usamljenost se slobodno može nazvati jednom od najvećih pošasti 21. veka. Koliko je njen uticaj na mentalno zdravlje jak uočila je čak i Svetska zdravstvena organizacija, koja ju jeproglasila globalnom zdravstvenom pretnjom.

Ovaj problem je posebno podogio gradić Lulea, koji se nalazi na samom severu Švedske i koji je dom za oko 80.000 ljudi. Oni koji tamo žive tokom zimskih meseci gotovo da i ne vide svetlost dana. Ovako mračna atmosfera neminovno utiče na raspoloženje stanovnika gradića, zbog čega se oni tokom zimskog perioda osećaju posebno usamljenim.

Jedno “Zdravo” može napraviti razliku

Kako bi se izborili sa problemom usamljenosti, koja se kod njihovih sugrađana često javlja tokom zime, vlasti švedskog grada Lulea su pokrenule kampanju kojom ohrabruju ljude da, kada god su u mogućnosti, pozdravljaju jedni druge u prolazu.

“Samo jedno ‘Zdravo’ čini da se ljudi osećaju prijatno i bezbedno, to je nešto što svi možemo da uradimo da Lulea postane prijatniji . Vaš pozdrav može napraviti razliku”, objavljeno je na zvaničnom sajtu grada.

Kampanja “Sag hej!”, koja u prevodu sa švedskog znači “Kaži zdravo!” otpočela je 31. oktobra, kada se u u toj zemlji, pored Noći veštica, obeležava i “Dan komšija”. U sklopu kampanje, na javnim mestima poput škola, autobuskih stajališta i prevoza reprodukovan je kratak film koji podstiče stanovnike da jedni druge pozdravljaju.

U filmu se jasno vidi koliko samo jedno “Zdravo” može napraviti razliku: u prvim kadrovima, muškarac prolazi pored devojke koja sedi na klupici i pozdravlja je. Ona ne odgovara, ali se vidi osmeh na njenom licu. Zatim ta devojka čini isto to i pozdravlja baku koja prolazi – ona takođe u početku ne reaguje, ali kasnije počinje da se osmehuje. Niz se nastavlja, a osmeha na licima stanovnika je sve više.

Epidemija usamljenosti zahvatila Luleu

Nedavno istraživanje pokazalo je da je u gradiću Lulea, među populacijom starom između 16 i 29 godina, čak 45 posto ispitanika imalo probleme zbog usamljenosti. Među starijim stanovnicima, od 85 i više godina, te brojke su rastično niže: 39 procenata žena i 26 posto muškaraca.

Ovakva mračna statistika je, prema mišljenju Mikela Dahlena, eksperta za sreću i blagostanje, prouzrokovana mračnim i hladnim zimama tokom kojih stanovnici gotovo da i ne izlaze napolje.

“Usamljenost i izolacija su veliki problemi u bilo koje doba godine, skoro bilo gde u svetu, trenutno. Situacija se pogoršava zimi kada smo manje napolju i ređe se družimo”, objasnio je Dahlen.

Usamljenost postaje globalni zdravstveni problem

Usamljenost danas prevazilazi sve granice i postaje globalni problem javnog zdravlja koji utiče na apsolutno svaki aspekt zdravlja, blagostanja i razvoja. Između 5 i 15 posto adolescenata se oseća usamljeno, a podaci ukazuju da je jedna od četiri starije osobe usamljena u svim regionima sveta.

Ovakva statistika je veoma zabrinjavajuća, naročito imajući u vidu posledice po mentalno zdravlje i kognitivne sposobnosti onih koji pate od usamljenosti. Kod mladih naročito, posledice usamljenosti mogu biti i anksioznost i depresija, dok je kod odraslih osoba, ona povezana sa 50 odsto povećanim rizikom od razvoja demencije i 30 odsto povećanim rizikom od moždanog udara.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare