Jesen je stigla i donela promene u našoj ishrani i priliku da otkrijemo nove načine kako da održimo svoje telo zdravim i energičnim tokom ovog prelaznog perioda.
Ljudski organizam prirodno menja režim rada. Naš metabolizam nas leti rashlađuje, a zimi nas greje. Kako se menjaju temperature, mi treba da regulišemo kalorije, leti da unosimo manje, a zimi više.
Kada unesemo veću količinu proteina, mi gradimo mišićnu masu, a u ovom periodu treba da posebno obratimo pažnju na anaerobne namirnice, koje se vare bez prisustva kiseonika (na prvom mestu mahunarke i složeni ugljeni hidrati).
U ovom godišnjem periodu savetuje se ishrana koja zadovoljava holističku bazu. Nutricionistkinja Verica Đokić savetuje da obratimo pažnju na epifizu i serotonin (hormon sreće).
“Da bi se serotonin proizvodio, potrebno je sunce, vitamin D. Samim tim, kad ulazimo u jesen, ova dva važna izvora koja stimulišu serotonin nam nisu dostupna kao ranije i onda se treba preusmeriti na neke druge izvore kao što je i tripfofan, aminokiselina koja se nalazi u namirnicama, a njega ima u kupusu, kelju, spanaću, orašastim plodovima”, navodi nutricionistkinja.