26. Oktobra 2023.

Najgori ili najbolji trenutak za derbi: Vrijeme za kraj Partizanovih strahota ili je šok-terapija uspjela?

Košarkaši Partizana i Crvene zvezde od 18.30 sati u Štrak areni prvi put ove sezone odmeriće snage u večitom derbiju u 5. kolu Evrolige.

Biće ovo treći okršaj dva tima u Evroligi, nakon što su se posle istorijske sezone, u kojoj su obe ekipe trijumfovale na gostujućem terenu.

Pre nešto manje od godinu dana o prvom duelu beogradskih crno i crveno-belih u elitnom takmičenju pisao se i pričalo kroz istorijsku prizmu meča, jer od trenutka kada je bilo poznato da će Srbija imati dva predstavnika u Evroligi, znalo se koliko će duel večitih biti u fokusu ljubitelja magične igre pod obručima, jer je ovo jedno od najvatrenijih i najvećih rivalstava na Starom kontinentu, ali i šire.

Rat saopštenjima iz oba tabora u vezi sa dolaskom gostujućih navijača, bio je standarni deo folklora pred prvi prošlosezonski derbi, brinulo se da li će biti incidenata, a na kraju dobijen derbi sa vaternom atmosferom, u kom je Crvena zvezda kao gost odnela pobedu trojkom u poslednjoj sekundi meča (76:73).

I ovaj put domaćin prvog derbija u Evroligi je Partizan, sada je ovaj okršaj došao u početnom delu sezone, za razliku od onog koji se igrao početkom decembra 2022. godine.

Ako izuzmemo oglašavanje “Delija” i apel KK Partizan upućen svojim pristalicama, ove godine nismo imali obračun saopštenjima, atmosfera se nije zagrevala na dobro poznati način, a sve zbog činjenice da ni jednima ni drugima ovaj susret ne dolazi u baš najidealnijem trenutku

Turbulentna derbi uvertira

Oba tima imaju po samo jednu pobedu i tri poraza, a u dosadašnjem delu sezone i Zvezdi i Partizanu se namestio Asvel, kao rival koji je večitima bio po meri i kome su lako uzeli skalp.

Uvertira pred košarkaši praznik u oba tabora bila je turbulenta. Zvezda je posle tri vezana evroligaška poraza rešila da primeni šok terapiju i promeni trenera, pa je Duško Ivanović, sa kojim su crveno-beli prošle sezone doživeli procvat, smenjen, a doveden je Janis Sferopulos.

U crno-belim redovima nije bilo kadrovski promena, ali je jeste bilo bolnih šamara, koji bi trebalo da su izabranicima Željka Obradovića uključili ozbiljne alarme za povratak na pravi kurs.

Bilo je i mnogo stvari koje ne daju razlog za optmizam, počev od igre i pristupa u porazu od Barselone, pa do crnih rupa i prosipavnja dvocifrene prednosti u duelu sa Olimpijakosom, da bi potpuno pomračenje usledilo u ponedeljak, kada su se Megini klinci naigrali košarke protiv dezorijentisanog Partizana.

Bio je to prvi poraz aktuelnog regionalnog šampiona u ABA ligi (88:86), u meču koji je ogolio sve mane i probleme crno-belih košarkaša, sa kojim se bore na početku ove sezone.

Iza Partizana je ukupno osam utakmica na oba fronta, nedovoljno da se novi tim skocka, a sa druge strane opet dovoljno vremena da se vidi šta sve ne štima u mašini “parnog valjka”.

Promenljiva forma

Pravo lice tim Željka Obradovića ove sezone pokazao je protiv Asvela, kada su viđeni obrisi onoga kako bi crno-bela četa trebalo da izgleda, s obzirom na amcbije koje su postavljene pred sam start sezone.

Laki poeni u napadu, dobar protok lopte, uz energiju na meču Francuskoj znali su da kamufliraju nedostatke i rupe u odbrani, kojih je i te kako bilo.

Samo dva dana kasnije, sve to kao da je palo u vodu, pa su košarkaši Partizana, iako na kraju ubedljivo, ali uz dosta muke, jurenja dvocifrenog zaostatka i sa najjačom petrokom pobedili znatno slabiju Cibonu u ABA ligi (96:67).

Ono što Cibona nije iskoristila i kaznila, jeste Barselona, koja je crno-bele nadigrala i nadskočila u svim segmentima igre, pokazavši da sa takvim pristupom protiv favorizovanih ekipa nema šta da traži.

Želeo je Obradović reakciju svog tima u Pireju protiv Olimpijakosa i na neki način je i dobio, ali nova ekipa na kraju nije uspela da materijalizuje sjajnu igru iz treće deonice, kada je aktuelnom vicešampionu spakovala 26 poena, a dozvolilla da postigne samo 10.

Sjajnu sekvencu tada je imao Alen Smailagić, ali su crno-beli košarkaši opet brzo izgubili konce, igrači na centarskoj poziciji brzo su ušli u problem sa ličnim greška, prokockala se veliku prednost, pa je meč otišao u produžetak. Uz neke sporne situacije i limitiranu rotaciju, Partizan je zabeležio novi poraz, istrošio se i fizički i psihički.

Ružičasti pakao i izgubljeni Panter

Mega je trebalo da bude Partizanovo čistilište pred evroligaški derbi, ali su se “ružičasti klinici” potrudili da crno-beli na Novom Beogradu ipak doživeo pakao.

Mučno je bilo gledati bezidejnu i energetski tromu ekipu Partizana, koja je nije znala da pronađe put do koša rivala, da uhvati skok, što je bio razlog da na semaforu u jednom trenutku stoji rezultat 52:32 u korist tima Marka Baraća.

Pokušali su pojednici da povuku tim, Aleksa Avramović u svom stilu tražio je način da trgne saigrače, ali odgovor je izostao. Kola su krenula nizbrdo, a autokoš Uroša Trifunovića najmanje je bitan bio na tom susretu, ali je samo stavio pečat na jako loše izdanje Partizana.

Još jednom se potvrdilo koliko Partizan zavisi od kapitena Kevina Pantera, jer kada njemu ne ide, ne ide ni crno-belima.

A to je bio slučaj u Hali sportova, gde je Partizanov šuter imao očajno šutersko izdanje, koje se prelilo i na Evroligu i na regionalno takmičenje.

Bez poena i bilo kakvog pozitivnog uticaja na igru, i to u trenutku kada se novi igrači Frenk Kaminski i Pi Džej Doužer, od kojih se mnogo više očekivalo, još uvek traže i navikavaju na evropsku košarku, a standard iz prošle sezone drže Avramović, Ledej i Naneli.

Povrede i problemi u reketu

Na sve to treba dodati da Željko Obradović neće računati na povređenog Mateuša Ponitku, koji praktično nije ni počeo sezonu na pravi način zbog problema sa ramenom.

Još jedna briga pred derbi jeste i Alen Smailagić, koji je propustio poslednji večernji trening pred Zvezdu zbog bolova u nozi i pitanje da li će moći da bude na raspolaganju. Još jedna crvena zastava, ako se uzme u obzir da je popularni Smajli Obradovićeva prva violina u reketu.

U slučaju njegovog odsustva Balša Koprivica bi trebalo da iznese više minuta, a značajnije uloge na poziciji pet u tom slučaju idigraće Kaminski i Ledej.

Crno-beli su i timski i pojedinačno u kontraritmu i kada se podvuče crta, sve govori da večiti derbi dolazi u najgorem trenutku po domaćina.

Međutim, možda je ovo i najbolji momenat da se snage odmere sa večitim rivalom, da se vidi ko je od čega napravljen, jer osim pobede taj susret daje ozbiljnu dozu saopouzdanja, koja je je potrebna crno-belima.

Kraj strahota ili nastavak agonije?

Možda je Partizan dobio šamar realnosti na Novom Beogradu, ali svaka kriza rađa novu priliku, a večiti derbi jeste šansa za Obradovićevu četu, koja će uz sve nedaće imati i dodatnu energiju navijača sa tribinama.

“Želja, motivacija, puna Arena ljudi koji te bodre, da li nekom treba nešto više?”, rekao je Željko Obradović između ostalog u najavi pred derbi.

Ako sve to ne bude urodilo plodom u četvrtak, onda će Partizanu trebati neka promena, sveža krv, bez obzira što najtrofejniji trener u Evropi ne razmišlja o pojačanjima.

“Nemam pojma ništa o pojačanju. Niti se bavim time u poslednje vreme. Bavim se svim ovim strahotama koje vidim na terenu”,
 rekao je Obradović posle Mege.

Da li će dobiti pojačanja iz svog tima, hoće li uslediti kraj strahota ili možda nastavak krize – na sve to odgovor ćemo dobiti u četvrtak. Ili u ponedeljak, kada se igra drugi večiti derbi u ABA ligi i to ponovo na Partizanom terenu.

Očekuje nas pravi košarkaški spektakl, s obzirom da je na program prvi ovosezonski “večiti” derbi između Partizana i Crvene zvezde u okviru petog kola Evrolige.

Ne možemo da zaboravimo strast, rivalstvo i uzbuđenje koje ova dva tima donose svaki put kada se sastanu na terenu.

Ova utakmica je ponovo privukla pažnju velikog dela košarkaškog sveta, a sama najava Evrolige, pokazuje koliku težinu nosi ovaj meč.

Teret obe ekipe je veliki, s obzirom da su rivali svoju epizodu ove sezone započeli identičnim skorom 1-3.

Čini se da će ova utakmica biti sve samo ne obična. S obzirom da je ulog veliki jer se oba tima suočavaju se s velikim turbulencijama uoči ovog susreta.

Šokantna šok-terapija

Zvezda je sezonu započela ubedljivom pobedom protiv Asvela (94:73), ali je usledio nagli pad i tri vezana poraza.

Iako je veliki deo crveno-bele javnosti očekivao skor 4-0 do “večitog” derbija. To se nije desilo.

Ipak, izabranici tada Duška Ivanovića nisu uspeli da ostvare pobede, što je rezultiralo smenom trenera.

Ivanović je smenjen, a na njegovo mesto je stigao Janis Sferopulos, samo nedelju dana pred duel sa crno-belim rivalom.

Zvezdini porazi nisu bili strašni, crveno-beli su vodili veći deo meča u Kaunasu, takođe i protiv Monaka u Beogradu, ali su lošim odlukama u završnici uspeli da prokockaju prednost i dožive poraz.

Protiv Virtusa je od -16 stigla do egal završnice (80:77), ali je na kraju čitav trud “prosula” loše organizovanim napadom i prodatom loptom, što je rezultiralo trećim porazom u nizu. Sve to, rezultiralo je “zahvaljivanjem” crnogorskom stručnjaku.

Sferopulos je i sam rekao da je imao malo vremena i da je uspeo da odradi maltene dva treninga pred derbi, a generalnu probu imao je u ponedeljak protiv FMP-a u Železniku, gde su se crveno-beli namučili, ali na kraju uspeli da ostvare pobedu sa dvocifrenom razlikom (72:83).

Dvostruki hendikep

Zvezda će biti bez dva veoma bitna igrača u prvom derbiju, a velika verovatnoća je da će isti igrači propustiti i naredni, koji je u regionalnom takmičenju za samo nekoliko dana, u okviru ABA lige.

Potvrdio je Sferopulos na treningu pred “večiti” derbi da neće moći da računa na dvojicu iskusnih asova Nemanju Nedovića i Branka Lazića.

“Obojica će propustiti derbi. Ne znamo kada će se vratiti na teren u ovom trenutku. Ovo je situacija koju ćemo pratiti iz dana u dan, uz nadzor klupskih doktora”, rekao je Sferopulos.

Lazić je na prethodnom meču protiv FMP-a u okviru četvrtog kola ABA lige dobio udarac u rebra.

S druge strane, Nedović se požalio na bol u zadnjoj loži prilikom poslednjeg evroligaškog meča u utakmici sa Virtusom, zbog čega je napustio teren i nije ulazio u drugom poluvremenu.

Bez sumnje da će obojica mnogo nedostajati crveno-belima u ovom duelu, ali Nedovićev izostanak će poenterski moći da nadoknade ostali igrači, s obzirom da Zvezda imaju široku klupu (čak 16 igrača).

Iako je Nemanja rešio prethodni derbi u Evroligi pred crno-belom publikom. Ove sezone ima dosta igrača, koji bi mogli da “obuju” njegove patike i preuzmu odgovornost u teškim trenucima.

Veći problem predstavlja izostanak Branka Lazića, koji je u više navrata pokazao da njegova granitna odbrana može da bude ključna za trijumf u meču.

Promena načina igre – recept za pobedu

Vremena za radikalne promene nije bilo. Sferopulus je i sam najavio da će svoju filozofiju polako da implementira u tim, ali “večiti” derbi nije za eksperimentisanje.

Grčki stručnjak je između ostalog to i izjavio na treningu pred bitan meč.

“Košarka je ista, sve se radi o intezitetu, brzini, brzim odlukama, agresivnosti i čvrstoći, ništa se nije promenilo. Za mene je bilo dobro što sam bio van posla. Radio sam na inovaciji i na sebi. Pokušaću to da polako impletiram u tim. Stigao sam pre par dana, radimo na prioritetima prvo i onda ćemo polako ubaciti moju filozofiju”, rekao je Sferopulos.

Igra crveno-belih se u prethodnom periodu najviše zasniva na šutu sa spoljne linije i kada su igraču u dobrom napadačkom ritmu. Kada je takva situacija mogu da se nose sa bilo kojim protivnikom. Nažalost, na startu ove sezone, češće je bila obrnuta situacija i šut nije hteo ekipu sa Malog Kalemegdana.

Bivši trener Zvezde, Duško Ivanović je na prethodnom evroligaškom meču izostavio Majka Tobija iz sastava, a mesto ustupio Ognjenu Kuzmiću, koji na kraju nije dobio minutažu, pa čak i ako bi ona bila minimalna kako bi se odmorio tada raspoloženi Džoel Bolomboj.

Crveno-beli su šutersku krizu u Bolonji, rešili spuštanjem lopte u reket, što je urodilo plodom. Tome svedoči i deo poslednje deonice kada su se napadi uglavno završavali poenima Mitrovića ili Bolomboja, kao i prodorima Šabaza Nejpira.

Jednostavno kada ne ide šut za tri poena, akcije moraju da se završe pod košem i tu nema preterano velike filozofije.

S obzirom na odsustvo Branka Lazića i minutažu bi trebao da dobije i Stefan Lazarević, koji se prethodne sezone istakao dobrim defanzivnim partijama.

Sve u svemu, ovo je veoma bitna utakmica za oba “večita” rivala, s obzirom da bi mogla da preokrene momentum. Kao i crveno-beli i Partizan se nalazi u rezultatskoj krizi, što govori i poslednji poraz od Mege (85:84) u okviru ABA lige.

Derbi sam po sebi je specifičan meč, crno-beli će imati šestog igrača odnosno veliki vetar u leđa sa krcatih tribina “Štark arene”.

Zaključak je da nas očekuje veoma tesan meč, poput prošlogodišnjeg. Zvezda će imati blagu prednost, s obzirom da ima nešto širu rotaciju.

Za kraj, trener crveno-belih je najavio žestoku borbu.

“Pre svega, moram da kažem da je ovo veoma bitna utakmica za oba tima. Naši igrači znaju koliko je ovo važno za naš klub i organizaciju. Daćemo maksimum na terenu, poštujemo Partizan, ali mi smo Zvezda i borićemo se jako”, zaključio je Sferopulos.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare