Poznato je da kafa povećava nivo kortizola u organizmu, posebno ako se pije na prazan stomak.
Povećan nivo ovog hormona doprinosi osećaju stresa i anksioznosti. Hrana pre kafe će ublažiti ovaj efekat. Zato, ako već pijete kafu, prvo pojedite nešto ili pređite na neka alternativna pića. Evo nekoliko ideja:
Yannoh je zamena za kafu koja može u potpunosti da zameni kafu, a u suštini je piće napravljeno od prženih i mlevenih zrna. To je odlična zamena za kafu napravljena od prženog ječma, raži, cikorije i žira, tako da ne sadrži kofein. Osim što razbuđuje i daje energiju, dobar je za poboljšanje varenja i jačanje nervnog sistema.
Čaj od gloga, divljeg šipka i limunade
Glog je od davnina poznat kao veoma lekovita biljka, posebno za jačanje i regulisanje rada srca. Dobro je i za smirenje. Takođe se koriste cvetovi, listovi i plodovi.
Čaj od cvetova gloga:
U šolju staviti dve male kašike suvih cvetova gloga, preliti ključalom vodom, poklopiti i ostaviti 20 minuta.
Čaj od voća gloga:
U šolju stavite dve male kašike suvih, izgnječenih plodova, prelijte hladnom vodom i ostavite da odstoji tri sata. Zatim procediti, malo zagrejati dok ne bude mlako, dodati malo meda i popiti.
Recept za super piće koje će vas brzo razbuditi
Reč je o mešavini kokosovog ulja, kakaa i eritritola, koji se naziva i zdravom zamenom za klasični šećer. Svakog jutra po jedna kašičica ove mešavine dodaje se u vruću kafu i pije. Osim što ćete imati više energije tokom dana, smanjiće vam se i apetit, pa nećete tako često posezati za hranom.
Kakao je bogat gvožđem, bakrom, magnezijumom, manganom, kalijumom, fosforom, cinkom i selenom. Pored toga, izuzetno je bogat antioksidansima, više od većine drugih namirnica.
Uloga kokosovog ulja je da uspori varenje kofeina i smanji neželjeni efekat kafe. Sadrži određene zasićene masne kiseline koje se lako razgrađuju i relativno brzo pretvaraju u energiju. Kombinacija kokosovog ulja i kofeina smanjuje dramatične uspone i padove energije u telu i obezbeđuje energiju koja je dugotrajnija i stabilnija.
Sastojci:
šolja (od 2,5 dcl) omekšanog kokosovog ulja
šolja (2,5 dcl) kakaa
3 kašičice eritritola
Procedura:
Sve sastojke dobro izmešajte, da smesa bude glatka, pa stavite u teglu i stavite u frižider dok se ne stegne. Zatim teglu stavite u ormarić pored kafe i dodajte u jutarnju kafu – jednu po jednu kašičicu. Mešati dok se ne otopi.