22. Oktobra 2023.

UN se nadaju da će pomoć danas stići u Gazu: “Situacija je očajna, djeca umiru”

Šef UN-a za humanitarnu pomoć Martin Grifits, izjavio je da se nada da će drugom konvoju humanitarne pomoći danas biti dozvoljeno da uđe u Pojas Gaze.

Grifits je rekao da postoji mogućnost da prođe još jedan konvoj, prenosi Bi-Bi-Si. 

“Možda čak i malo veći, do 30 kamiona”, kazao je Grifits.

Dvadeset kamiona sa humanitarnom pomoći ušlo je juče u Pojas Gaze preko prelaza Rafa sa Egiptom.

To su bili prvi kamioni koji su ušli u Pojas Gaze otkako je Izrael uveo blokadu prije dvije nedjelje, nakon napada Hamasa, prenosi BBC.

UN želi sto kamiona s pomoći na dan

Prvi konvoj s humanitarnom pomoći s 20 kamiona, navodi UN, ušao je juče iz Egipta preko graničnog prijelaza Rafaha, jedinog prema pojasu Gaze koji nije u izraelskim rukama.

Taj je broj krajnje nedovoljan, smatra UN, koji želi 100 kamiona na dan za 2,4 miliona stanovnika Gaze lišenih svega.

“Stanovnicima Gaze treba mnogo više, masovna doprema pomoći je prijeko potrebna”, rekao je UN-ov glavni sekretar Antonio Guteres tokom mirovnog sastanka na vrhu u Kairu.

Humanitarna situacija u Gazi je “katastrofalna”, upozorilo je juče pet UN-ovih agencija, istaknuvši da su bolnice “preplavljene” ranjenicima i da djeca “umiru alarmantnom brzinom”.

Svjetska zdravstvena organizacija, Svjetski program za hranu, UNICEF, Program za razvoj i Fond za stanovništvo podsjećaju u zajedničkom saopštenju da je humanitarna situacija u Gazi bila “očajna” i prije sukoba koji su 7. oktobra potaknuli Hamasovi napadi na Izrael.

“Ona je danas katastrofalna”, dodaju, pozivajući međunarodnu zajednicu da “učini više” kako bi pomogla stanovnicima Gaze. “Vremena je sasvim malo prije nego stopa smrtnosti naglo poraste zbog pojave bolesti i nedovoljnih zdravstvenih kapaciteta”, upozoravaju.

Foto: Tanjug/AP

Izvor: Nezavisne

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare