18. Oktobra 2023.

Uživaj u jesenjim okusima i prepusti se toplini kolačića od jabuka i cimeta

Jesen donosi neodoljiv šarm i predivne boje i mirise. To je godišnje doba koje budi naša osjetila i poziva nas da uživamo u udobnostima toplog i mirisnog doma. Jedan od najboljih načina da zagrliš duh jeseni je uživanje u ukusnim domaćim mirisnim poslasticama. Predestavljamo ti super jesenji recept: Kolačiće od jabuke i cimeta.

Jesen je sinonim za jabuke i najbolji način da proslavimo ovu raznovrsnu voćku i da je upotrijebimo u divnim kolačićima. Kombinacija slatkih, sočnih jabuka i arome cimeta je spoj stvoren u kulinarskom raju. Ovi kolačići od jabuke i cimeta ne samo da ispunjavaju dom primamljivim mirisom začina, već takođe nude utješnu slatkoću koja savršeno upotpunjuje jesenju sezonu.

Prije nego što započnemo proces pečenja, prikupimo sastojke koji će pretvoriti kuhinju u utočište jesenjih mirisa:

  • 2 šolje brašna
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 1/2 kašičice sode bikarbone
  • 1/2 kašičice soli
  • 1 kašičica mljevenog cimeta
  • 1/2 kašičice mljevenog muškatnog oraščića
  • 1/2 šolje maslaca, omekšanog
  • 1 šolja smeđeg šećera
  • 1 veliko jaje
  • 1 kašičica ekstrakta vanilije
  • oko 2 srednje jabuke, isjeckane

Proces pečenja: korak po korak

Ugrij pećnicu na 175°C i obloži pleh papirom za pečenje. Ovo će osigurati da se kolačići ravnomjerno ispeku i da se ne zalijepe za pleh.

U srednjoj posudi, dobro promiješaj brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, so, cimet i muškatni oraščić. Ova mirisna kombinacija će biti osnova za ukusne kolačiće.

U velikoj posudi, umuti omekšani maslac i smeđi šećer dok smjesa ne postane svijetla i pjenasta. Ovaj korak je ključan za stvaranje nježne teksture koja će se topiti u ustima.

Umuti jaje i ekstrakt vanilije dok se dobro ne sjedine. Zatim postepeno dodaj suhe sastojke mokrim sastojcima, mješajući dok se sve ne sjedini.

Pažljivo umješaj sitno isjeckane jabuke, raspoređujući ih ravnomjerno po tijestu za kolačiće. Jabuke će svakom zalogaju dati prirodnu slatkoću i naznaku kiselkastog ukusa.

Pomoću kašičice za kolačiće ili obične kašičice, oblikuj kuglice tijesta i rasporedi ih na pripremljenom plehu, ostavljajući prostor između svakog kolačića. Peci 12-15 minuta ili dok ivice lagano ne postanu zlatno smeđe.

Kada kuhinja ispuni neodoljivim mirisom jabuka i cimeta, znaćeš da su kolačići spremni. Ostavi ih da se malo ohlade na plehu, prije nego što ih premjestiš na rešetku da se potpuno ohlade.

Ultra.ba

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare