18. Oktobra 2023.

Žurba Zapada da pomogne Izraelu ugrožava podršku Ukrajini

Šta smo rekli za Ukrajinu mora da bude primenjivo na Gazu, inače gubimo kredibilitet, istakao je neimenovani diplomata iz G7 čije reči prenosi “Fajnenšel tajms” dodajući da je u tom smislu Zapad definitivno izgubio bitku na Globalnom jugu

Zapadna podrška izraelskom napadu na Gazu zatrovala je napore da se izgradi konsenzus razvijenih zemalja o osudi ruskog rata protiv Ukrajine, upozoravaju zvaničnici i diplomate, piše “Fajnenšel tajms”.

Reakcija na Hamasov napad na Izrael 7. oktobra i pravo Izraela da odgovori na njega udarom na Gazu ugrozile su mesece rada na tome da se Moskva prikaže kao neko ko krši međunarodno pravo i otkrile dvoličnost Sjedinjenih Američkih Država, Evropske unije i drugih, navodi se u tekstu.

Kako se dodaje, u naletu hitnih diplomatskih poseta, video konferencija i poziva, zapadni zvaničnici su optuženi da nisu odbranili interese 2,3 miliona Palestinaca žureći da osude napad Hamasa i podrže Izrael. 

U prvim danima nakon napada Hamasa, neke zapadne diplomate zabrinulo je da SAD daju “blanko podršku” Izraelu da napadne Gazu punom snagom. To je uništilo napore da se nakon početka ruske Specijalne vojne operacije u Ukrajini postigne konsenzus sa vodećim državama Globalnog juga, poput Indije, Brazila i Južne Afrike, o potrebi da se održi svetski poredak zasnovan na pravilima, reklo je više zapadnih zvaničnika. 

“Definitivno smo izgubili bitku na Globalnom jugu. Sve što smo uradili sa Globalnim jugom (oko Ukrajine) je propalo… Zaboravite pravila, zaboravite svetski poredak. Nikada nas više neće slušati”, rekao je jedan viši diplomata G7.

Mnoge zemlje u razvoju tradicionalno podržavaju palestinsko pitanje, posmatrajući ga kroz prizmu samoopredeljenja i suprotstavljanja američkog globalnoj dominaciji, a pojedine američke diplomate zabrinute su da bi široka podrška SAD Izraelu mogla da ih udalji od Globalnog juga.

Brojni Arapi na Bliskom istoku smatraju da SAD i zapadne sile nikada nisu pozvale Izrael na odgovornost zbog njihovog ophođenja prema Palestincima niti da su obratile dovoljno pažnje na brutalne sukobe u Siriji, Jemenu i Libiji. 

“Ono što smo rekli za Ukrajinu mora da bude primenjivo na Gazu. Inače, gubimo kredibilitet”, istakao je diplomata iz G7. 

Podseća se da je nedavno Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija odbio rusku rezoluciju kojom se osuđuje nasilje nad civilima u izraelsko-palestinskom sukobu, ali se ne pominje izričito Hamas. Takođe, prošle nedelje Ursula fon der Lajen posetila je Izrael bez odobrenja 27 članica bloka ili usaglašenog zajedničkog stava, a Luksemburg, Madrid i Dablin zamerili su joj što nije govorila o humanitarnom pravu u obraćanju u Tel Avivu.

Kako se napominje u tekstu, rezolucija o konfliktu u Izraelu koju je predložila Rusija dobila je podršku četiri zemlje (Kina, Ujedinjeni Arapski Emirati, Mozambik, Gabon), ali mnoge zapadne diplomate navode da bi sa amandmanima ona mogla da dobije potrebnih devet glasova. Onda bi SAD, Velika Britanija ili Francuska mogle da ulože veto na nju. 

“Moramo da sprečimo Rusiju da uz podršku Kine preuzme inicijativu kako bi ovo iskoristila protiv nas. Postoji rizik da ćemo u narednom glasanju u UN o podršci Ukrajini videti eksploziju broja suzdržanih”, rekao je jedan viši zapadni diplomata.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare