17. Oktobra 2023.

Vučić: Vidio sam se sa Putinom, kratko smo pričali; Sa Sijem više riječi o KiM

Predsjednik Srbije je kazao da je bilo reči i o vojno-tehničkoj saradnji, napomenuvši da opremu i naoružanje u ovom trenutku “nemamo odakle da dobijemo”

Razgovori srpske i kineske delegacije bili su izuzetno prijateljski i bilo je više reči o Kosovu i Metohiji nego prethodnih puteva, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić tokom posete Pekingu u okviru foruma inicijative “Pojas i put”.

Vučić je istakao i da je video predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina, napomenuvši da nisu imali bilateralni susret. “Kratko smo razgovarali, on je imao važan i dug sastanak sa Sijem i premijerom Orbanom”, rekao je predsednik Srbije.

Kazao je novinarima da je primetio da predsednik Rusije, kako je rekao, “puca od samopouzdanja”.

“Teško da možete imati važniji bilateralni sastanak od onog koji smo imali danas sa predsednikom Sijem. Izuzetno prijateljski razgovor o svim važnim temama; ovoga puta, čini mi se, za nijansu više nego ranije, govorili smo više o KiM, poštovanju međunarodno pravnih normi, onome kroz šta Srbija prolazi, primeni dvostrukih standarda, nepoštovanju Povelje UN i Rezolucije 1244, i naišli na apsolutno razumevanje naših kineskih prijatelja”, istakao je Vučić.

Predsednik je napomenuo da je bilo razgovora i o saradnji u svim oblastima ekonomije i privrede, ali i o vojno-tehničkoj saradnji, koja je, kako je rekao, za Srbiju od izuzetnog značaja.

“Ovog trenutka, opremu i naoružanje mi nemamo odakle da dobijemo. NATO zemlje neće da nam isporuče ili ne žele, ili hoće u veoma retkim slučajevima, a sa Rusijom zbog poznatih okolnosti to sada nije realno”, rekao je Vučić.

Komentarišući reakcije EU o potpisivanju Sporazuma o slobodnoj trgovini koji su prethodno delegacije Srbije i Kine potpisale, Vučić je rekao da je Beograd svestan svojih obaveza.

“Što se tiče sporazuma o spoljnoj trgovini, to je veliki korak napred za nas. Video sam da su iz Evrope rekli to prilikom ulaska… Podrazumeva se, ali mi moramo i da živimo i pre ulaska i moramo da razmišljamo o svojoj deci i svojoj budućnosti”, rekao je Vučić i dodao da je Srbija svesna da svi sporazumi o slobodnoj trgovini moraju biti “podvedeni pod krov” ili da ne postoje u pravnom prometu pre pristupa zemlje bloku.

Takođe je bilo reči i o infrastrukturnim projektima, ali i o kineskim investicijama, koje su, kako je predsednik Srbije istakao, sve važnije.

“Dva od tri prva izvoznika iz naše zemlje su kineske kompanije”, napomenuo je.

Delegacije dve zemlje su takođe razgovarale i o uspostavljanju avio linije između Srbije i Kine, kako preko “Er Srbije”, tako preko “Hajnana”, rekao je Vučić, dodavši da je Srbija zainteresovana i za letove prema Gvanžou i Šangaju, a ne samo prema Pekingu.

Napomenuo je da je imao i veoma važne razgovore sa predsednikom Kenije usred vesti da će ta zemlja priznati “nezavisno Kosovo”, dodavši da se nada da se to ipak neće dogovoriti i da je pozvao svog kenijskog kolegu u posetu Srbiji.

Istakao je i da je isti poziv uputio “velikom prijatelju srpskog naroda” predsedniku Indonezije Džokom Vidodom.

Vučić je dodao da je razgovarao i sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, kao i sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guterešom, ali i sa mnogim drugim zvaničnicima.

Predsednik Srbije je sa Orbanom razgovarao i o predstojećoj sednici Evropskog saveta i “nekih drugih igara koje se tu odigravaju, vezano i za nas i mnoge druge stvari”, dodao je, ocenivši da su razgovori bili korisni.

RTbalkan.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare