15. Oktobra 2023.

Bajden odvojeno razgovarao sa Netanjahuom i Abasom

Američki predsjednik Džozef Bajden imao je odvojene telefonske razgovore sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom i predsjednikom Palestinske uprave Mahmudom Abasom, saopšteno je iz kabineta izraelskog i palestinskog lidera.

Netanjahu je rekao Bajdenu da su potrebni “jedinstvo i odlučnost” za postizanje izraelskih borbenih ciljeva protiv vladajućeg Hamasa u Gazi, saopštila je Netanjahuova kancelarija i dodala da zahvaljuje predsjedniku SAD na podršci.

Ovo je bio peti razgovor dvojice lidera od napada palestinske militantne grupe Hamas na Izrael prošlog vikenda.

Abasova kancelarija saopštila je da je palestinski lider rekao Bajdenu da u potpunosti odbija raseljavanje Palestinaca iz Gaze dok Izrael uzvraća vojnom akcijom na smrtonosni napad Hamasa na njegovu teritoriju.

Abas je izjavio da će mir i bezbjednost na Zapadnoj obali biti postignuti primjenom principa dvije države, što je, kako je naveo, rješenje zasnovano na međunarodnim rezolucijama.

On je ukazao na spremnost palestinske strane da radi na ostvarenju ovog cilja i neophodnosti zaustavljanja svih napada u Pojasu Gaze, uz poštovanje međunarodnog humanitarnog prava, prenosi agencija WAFA.

Abas je istakao neophodnost da se u Pojasu Gaze dozvoli otvaranje hitnih humanitarnih koridora, obezbijedi osnovni sanitetski materijal, kao i isporuka vode, struje i goriva tamošnjim građanima.

On je istakao da je potrebno potpuno spriječiti raseljavanje Palestinaca iz

Pojasa Gaze, zaustaviti napade izraelskih doseljenika u palestinskim gradovima, selima i kampovima na Zapadnoj obali, kao i upade ekstremista u džamiju Al-Aksa, što je, kako je ocijenio, dovelo do eskalacije situacije.

On je potvrdio da odbacuje praksu ubijanja ili zlostavljanja civila na obe strane, pozivajući na oslobađanje civila, zatvorenika i zarobljenika.

Takođe je ukazao na potrebu poštovanja međunarodnog prava, napominjući posvećenost mirnom narodnom otporu i političkoj akciji kao putu ka postizanju nacionalnih ciljeva slobode i nezavisnosti. Abas je zahvalio američkom predsjedniku na naporima njegove administracije u nastojanju da se osigura bezbjednost, stabilnost i mir u regionu.

Istakao je spremnost palestinske strane da se što pre angažuje na postizanju pravednog i sveobuhvatnog mira u Pojasu Gaze, postizanjem političkog rešenja, koje, kako je naveo, podrazumeva sprovođenje rezolucije UN o dvije države zasnovane na međunarodnom legitimitetu i nezavisnosti palestinske države sa Jerusalimom kao glavnim gradom.

Foto: Tanjug/AP

Izvor: Nezavisne

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare