14. Oktobra 2023.

Izraelska vojska: Čim situacija dozvoli počećemo operaciju

Potpukovnik Džonatan Konrikus, portparol izraelske vojske, saopštio je danas da Hamas pokušava da zaustavi palestinske civile koji pokušavaju da se evakuišu iz sjevernih dijelova Pojasa Gaze, pretvarajući ih u “ljudske štitove”.

CNN podsjeća da su Izraelske odbrambene snage (IDF), što je zvanični naziv vojske te zemlje, poručile ljudima koji žive u gradu Gazi i oko njega, što je više od milion stanovnika, da odu u južne dijelove Pojasa Gaze.

Konrikus je kazao da je zabrinjavajuće to što je Hamas “zaustavljao” i “pokušavao da zaustavi palestinske civile da s ene evakuisali” iz sjevernog dijela Pojasa Gaze koristeći slanje poruka, kontrolne punktove i zaustavljanja na terenu.

Na pitanje CNN da li Izrael traženjem da se Palestinci evakuišu priprema tlo za kopneni upad u Pojas Gaze i koliko će IDF čekati na to, Konrikus je odgovorio da će IDF “procijeniti situaciju na terenu”.

“Mi moramo da znamo koliko je civila napustilo to područje. I da shvatimo koliko njih je Hamas blokirao u pokušaju evakuacije”, kazao je portparol izraelske vojske.

On je dodao da IDF vidi “napore Hamasa da blokira te ljude kako ne bi otišli”.

“Čim vidimo da situacija dozvoljava značajne borbene operacije, one će i početi”, rekao je Konrikus.

On je poručio da civili treba da napuste navedeno područje zbog sopstvene bezbjednosti.

“Treba da se vrate tek onda kada im mi kažemo da je bezbjedno da to učine”, zaključio je portparol IDF.

(Kurir.rs/CNN)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare