13. Oktobra 2023.

Tajvan gleda sukobe u Gazi a misli na sebe: Ko vjeruje da je Kina Hamas i zašto Tajvan nije Izrael?

Ministar odbrane Tajvana Čiu Kuo-čeng objasnio je da je formirana radna grupa koja bi trebalo da analizira sukob Izraela i Hamasa i izvuče korisne lekcije za Tajvan koji je u strahu od kineskog napada, prenosi Rojters.

Tajvan je formirao radnu grupu da analizira i izvuče pouke iz iznenadnog napada Hamasa na Izrael, rekao je ministar odbrane Čiu Kuo-čeng, rekavši da su obaveštajni podaci ključni za sprečavanje rata.

Kako prenosi Rojters, Tajvan smatra da ga ugrožava Kina i da igra ratne igre u blizini ostrva od avgusta 2022. godine, od čega bi oni da je odvrate.

Čiu, koga su novinari pitali koje je lekcije Tajvan naučio iz izraelskog sukoba sa palestinskim militantima Hamasa, rekao je da je ministarstvo formiralo radnu grupu za praćenje situacije.

“Inicijalna (lekcija) je da je obaveštajni rad veoma važan. Sa obaveštajnim podacima se mogu preduzeti mnoge kontramere. Rat se čak može izbeći”, rekao je Čiu.

On je istakao da su borbe između Izraela i Hamasa pokazale užas rata, i iako vojska radi na jačanju borbene gotovosti, ne želi da dođe do sukoba.

“Zajednička su očekivanja svih da se izbegne rat”, rekao je on.

Tajvanska vlada osudila je napad Hamasa, a predsednica Caj Ing-ven je rekla da Tajvan ostaje “predan radu sa zemljama istomišljenicima u borbi protiv pretnji i nasilja i zaštiti slobode i demokratije”.

Bivši australijski premijer Skot Morison rekao je u sredu na forumu u Tajpeju da je zbog “kineskih pretnji ostrvu važno da se ojača otpornost Tajvana”, ali da Tajvan sam mora da učini više.

“Izrael je još manja nacija od Tajvana i takođe živi pod stalnom pretnjom. Ali oni troše znatno više na odbranu nego ovde na Tajvanu”, rekao je on publici među kojom je bio i ministar spoljnih poslova Tajvana Džozef Vu. 

Ukupan budžet za odbranu koji je predložila vlada za narednu godinu iznosi 2,5 odsto tajvanskog BDP-a. Izrael izdvaja 4,5 odsto za ovu godinu prema podacima Stokholmskog međunarodnog instituta za istraživanje mira.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare