13. Oktobra 2023.

Kako je petak trinaesti izašao na loš glas?

Da li ste spremni za jedan od najstrašnijih dana u kalendaru?

Čitave godine ste vodili računa – niste ostavljali torbu na podu, pažljivo ste rukovali ogledalima, redovno kucali u drvo i izbegavali crne mačke, a smeće nikako niste iznosili uveče. Ali, ne vredi – vaša doza baksuzluka sačekala vas je “iza ćoška”, u vidu petka trinaestog. I to drugog ove godine.

I to taman kad ste mislili da će da vas krene u životu, jer Merkur napokon, više nije retrogradan.

Džabe, dakle, sve predostrožnosti, jer kalendar je neumoljiv.

Najbaksuzniji dan, opet je tu pred nama, i naša “paraskavedekatriafobija” (stručni naziv za strah od petka 13.) sada je nezaustavljiva. Kakav će me maler sad snaći?

Pre nego što otkažete sastanke i putovanja, uzmete slobodan dan i zabarikadirate se u stanu kako biste izbegli sve moguće i nemoguće baksuzluke, stanite da vidimo – kako je uopšte nastao taj strah od petka trinaestog?

Veruje se, na primer, da je petak 13. dan kada je Eva pojela jabuku sa drveta znanja, Kain ubio Avelja, i da su tada počele biblijske poplave. Trinaesti gost na Hristovoj Poslednjoj večeri bio je Juda, a Hrist je razapet na Veliki petak.

Baksuzluk se ponavljao kroz vekove – stotine vitezova templara uhapšeno je u petak, 13. oktobra 1307. godine, po naređenju francuskog kralja Filipa četvrtog, da bi na kraju svi bili pogubljeni.

Fami oko nesrećne trinaestice doprinelo je i to što se u norveškoj mitologiji, boginja slobodnog duha, ljubavi i plodnosti, Friga, koja je proglašena vešticom – svakog petka sastajala sa 11 veštica i đavolom (ukupno ih je bilo 13) i zajedno su smišljali zla dela za sledeću nedelju.

Petak 13. naročito je, recimo, strašan u avijaciji, a onaj iz 1972. pamtićemo jer se u Andima srušio urugvajski let 571, nakon čega su preživeli morali da jedu preminule putnike, ali i zbog toga što se istog dana srušio ruski “Aeroflot” u kome je poginulo 174 ljudi. Možda je to razlog što danas dosta aviona uopšte i nema obeležen 13. red?

Isto kao što neki gradovi nemaju kućni broj 13, a neki hoteli nemaju 13. sprat, ili sobu s tim brojem.

I u finansijskom sektoru ga ne vole, jer se 1927. na taj datum u Americi desio krah berze, zbog koga su se očajni brokeri bacali kroz prozore na Volstritu.

Si-En-Bi-Si je ranije pisao da Centar za upravljanje stresom i Institut za fobiju procenjuju da se i u 21. veku svakog petka 13. gubi između 700 i 800 miliona dolara zbog toga što ljudi tog datuma odbijaju da putuju, kupuju važne stvari ili sklapaju poslovne dogovore.

Ovaj datum ušao je u popularnu kulturu nakon objavljivanja romana “Petak trinaesti”, iz 1907. o berzanskom posredniku koji bira baš taj dan da započne lanac događaja koji urušavaju tržište. Još kada se pojavila i popularna filmska franšiza – sudbina petka trinaestog kao najstrašnijeg dana u godini je zapečaćena.

S obzirom na sve strahote kojima je planeta svedočila, vrlo je verovatno da postoji i puno strašnijih dana od petka 13. Samo ih ne bije toliko loš glas i nemaju publicitet koji je s godinama stekao ovaj “malerozni” datum.

I zaista, možda smo se i ogrešili o taj dan?

Ako vam u utorak nestane goriva, krivićete sebe jer niste na vreme napunili rezervoar, a ako se to desi baš na petak 13. kriv će biti samo taj datum. I da li je to fer?

Istina, možda je Apolo 13 propao zbog loše sreće vezane za taj broj, ali voda na Mesecu je otkrivena u petak, 13. novembra 2009. godine.

Konačnu presudu o tome da li je sve što znamo i što smo čuli o petku 13. samo sujeverje, ili “živa istina”, imaćemo na taj datum 2029. godine, kada bi Zemlji trebalo da se približi asteroid “Apofis” prečnika 400 metara, nazvan po egipatskom božanstvu zla, tame i uništenja.

Ako slučajno udari u našu planetu i izazove smak sveta – bićemo sigurni – kriv je samo petak 13.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare