6. Oktobra 2023.

Lajčak odlazi?

Nakon pobede stranke Smer na izborima u Slovačkoj, počelo je da se spekuliše da Miroslav Lajčak odlazi s funkcije specijalnog izaslanika EU.

Tokom mandata specijalnog izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka nije bilo napretka u pregovorima, izjavio je za Kosovo onlajn Seljatin Klokoći iz Demokracije plus, ocenjujući da aktuelni evropski emisar nije najbolje razumeo situaciju na Balkanu i odnos Srbije i Kosova.

Klokoći je, komentarišući mogući odlazak Lajčaka sa dosadašnje funkcije i povratak u izvršnu vlast u Slovačkoj, o čemu se spekuliše nakon pobede stranke Smer na izborima u ovoj zemlji, istakao da je izaslanik EU ponekad bio pristrasan i da bi bilo dobro da na njegovo mesto dođe neko ko će „imati veću težinu i ko će gurati stvari napred“.

“Nisam siguran da li će otići, ali spekulacije su takve da izgleda da odlazi. Ako ode, sigurno će doći neko ko će da ga zameni na toj poziciji koju ima u EU za Balkan. Na kraju krajeva, on ni do sada nije imao neki veliki uspeh, zašto, to ne mogu da sudim, ali dijalog vođen dok je on bio na čelu nije doneo neki napredak”, rekao je Klokoći.

Kaže da je svestan toga da Lajčak nije sam donosio odluke, ali da bi bilo dobro da ga, ipak, zameni neko iskusniji.

“Njegov rad nije dao uspeh, pitanje je ko je odgovoran za to, na kraju krajeva on je bio tu između dve strane i trebalo je da postigne nešto. Nije vodio dobro dijalog i na osnovu mog iskustva zaključujem da je ponekad bio pristrasan, kao da nije dobro razumeo situaciju na Balkanu i odnose između Kosova i Srbije”, ističe Klokoći.

Smatra da je pristrasnost uticala na Lajčakov doprinos u procesu dijaloga. Kaže da je svestan toga da Lajčak nije sam donosio odluke, ali da bi bilo dobro da ga, ipak, zameni neko iskusniji.

“Dao je izjave koje nije trebalo i čini mi se kao da je ponekad branio samo jednu stranu. Sve je to doprinelo da nema uspeha”, zaključio je on.

Sve može postati još komplikovanije

S druge strane, docent na Fakultetu političkih nauka u Beogradu Stefan Surlić ocenio je za Kosovo onlajn da bi eventualni odlazak Lajčaka sa mesta posrednika za dijalog između Beograda i Prištine pre isteka njegovog mandata i pre evropskih izbora dodatno usporio proces pregovora.

“Odlazak Lajčaka bi značio da nemamo instituciju koja je glavni medijator između Beograda i Prištine. Kada tome dodamo poslednje događaje na Kosovu i Banjsku svakako da je jako važno, pre svega evropskim liderima da imaju osobu koja je zadužena za dijalog. Odlaskom Lajčaka suštinski dijalog dodatno tone i usporava se”, kaže Surlić.

Dodaje da dijalog nije funkcionisao, kako kaže, ni formalno, što su pokazali susreti lidera na najvišem nivou u Briselu. “Svedočili smo potpunoj blokadi procesa, ali bez formalnog medijatora ta situacija bi bila dodatno usložena”, rekao je Surlić.

Mandat Lajčaka kao posrednika u ovom procesu, prema odluci EU iz 2022. godine, oročen je do 31. augusta 2024.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare