5. Oktobra 2023.

Tradicionalno makedonsko pecivo savršenog ukusa

Pastrmajlija je tradicionalno makedonsko pecivo, neko je zove i makedonska pica.

Priprema nije zahtjevna ni teška, a ovaj specijalitet je savršenog ukusa.

Sastojci

1 kg brašna

20 gr kvasca

malo soli, mljevena crvena paprika

800 gr svinjskog mesa

malo svinjske masti

Priprema

Meso prethodnog dana isijecite na kockice, posolite , stavite mljevenu crvenu papriku i ostavite ga u frižideru.

Kvasac pomiješajte sa malo tople vode i brašna ostavite da se digne. Zamijesite tijesto sa kvascem, malo soli i tople vode, da bude srednje jačine. Ostavite ga da se udvostruči.

Podijelite tjesto na 8 loptica. Svaku malo oklagijom, malo rukama formirajte na ovaj način. Odozgo stavite meso i malo svinjske masti. Ide na pečenje, na 180 C, ne mnogo vremena, oko pola sata najviše.

Možete koricu naokolo da premažete uljem u kojem ste stavili malo mljevene paprike i da je opet vratite u rernu, na još 5 minuta.

Kada je izvadite iz rerne, prekrijte sa krpom i ostavite je da malo odstoji. Možete služiti na drvenoj dasci.

Nezavisne.com

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare