20. Septembra 2023.

Fudbalerke i dalje udarna vijest u Španiji – poslije sedam sati sastanka prekinule bojkot

Najbolje španske fudbalerke, aktuelne svetke šampionke, prekinule su u utorak bojkot reprezentacije pošto su im sa vrha Saveza obećane promene koje su zahtevale

Sastanak najvažnijih struktura fudbalskih organizacija, predstavnika Sindikata fudbalerki i reprezentativki trajao je čitavih sedam sati.

Sastanak koji je održan u jednom hotelu u blizini Valensije, bio je posledica svega što se dešavalo od trenutka kada je sada već bivši predsednik FS španije Luis Rubiales poljubio fudbalerku Dženi Hermoso u usta tokom dodele medalja na SP u Australiji i Novom Zelandu.

Od tada, o ženskom fudbalu u Španiji više se priča nego o muškom, nažalost po sve aktere fudbalske scene – zbog neslavnih dešavanja.

U međuvremenu, fudbalerke su zapretile bojkotom reprezentacije, čak su i bile jedno vreme, čiji su prekid uslovile određenim promenama u Savezu. Iako nije rečeno kakve promene će se desiti, u zajedničkom saopštenju svih aktera sastanka je navedeno da je dogovor postignut.

“Biće formirana zajednička komisija između Saveza, sindikata igrača i igrača koja će kontrolisati da li se sporazum poštuje, a koji će biti potpisan sutra“, rekao je novinarima predsednik FS Španije Viktor Frankos.

“Igračice su na sastanku izrazile zabrinutost zbog potrebe za dubokim promenama u Savezu, koji se obavezao da će te izmene izvršiti odmah”, navodi se u saopštenju.

Ni Frankos ni Rafael del Amo, predsednik Komiteta za ženski fudbal, nisu želeli da elaboriraju izmene koje treba da se unesu, rekavši samo da će biti objavljene “uskoro”.

“Igračice to vide kao približavanje pozicija. To je početak dugog puta koji je pred nama”, rekla je predsednica FUTPRO-a Amanda Gutijerez novinarima.

“Igračice su još jednom pkazale zajedništvo i većinski su odlučile da ostanu u reprezentaciji i poptišu ovaj sporazum”, dodala je Gutijerez.

Pošto je većina igračica koja je učestvovala na nedavnom Svetskom prvenstvu pozvana za mečve Lige Nacija, većina njih je u zajedničkoj obavi poručila da je “najbolja odluka” za njihovu budućnost i za njihovo zdravlje da preispitaju legalne implikacije spiska na kojem nisu želele da budu.

Većina njih je bojkotovala učešće u reprezentaciji, a nakon što su pozvane na spisak selektorke Montse Tome, došlo je do spora, kratkotrajnog bojkota, na kraju i do pomenutog sastanka.

Inače, FS Španije je pored Rubijalesa, smenio i selektora ženske reprezentacije koji je vodio ekipu do zlata, jer je bio lojalan Rubijalesu.

Igračicama je zbog bojkota zaprećeno kaznom od 30.000 evra međutim do takvog scenarija, kako stvari stoje, neće doći.

Na poslednjem spisku nije se našla pomenuta Hermoso (koju je poljubio Rubijales) zbog bojazni da bi mogla da utiče i manipuliše saigračicama zbog čitave situacije.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare