Jedna od najpoznatijih hrskavih poslastica, ujedno je i najpoznatija torta s beze korama. Za ovu tortu se veže ime ruske balerine Ane Pavlove u čiju čast je kreiran ovaj recept. Nježna, poetična i čarobna baš poput baletnog umijeća opis je ovog jednostavnog recepta za koji ti je potrebno svega nekoliko sastojaka.
Najčešći oblik pripreme Pavlove torte je onaj u standardnom formatu, odnosno u većem promjeru. No, danas predstavljamo i recept za male Pavlove tortice, još slađe i još ljepše.
Sastojci:
Baza:
- 6 bjelanjaka
- prstohvat soli
- 200 g šećera
- 2 vanilin šećera
- 2 žlice gustina
Krema:
- 1 vrećica pudinga od vanilije
- 250 ml vrhnja za šlag
- 150 ml hladnog mlijeka
- 1 žlica šećera
I još:
- Bobičasto voće
- Preliv od šumskog voća
Priprema:
U bjelanjke dodati prstohvat soli i miksati najjačom brzinom. Kada se bjelanjci počnu pretvarati u pjenu postepeno dodati šećer i vanilin šećer i ne prekidajući miksanje dok se ne pretvori u čvrst šaum. Zatim dodati gustin i sve sjediniti i promiješati drvenom kašikom. Smjesu dodati u vrećicu za ukrašavanje sa postavljenim željenim nastavkom.
Na masnom papiru postavljenom u kalupu za pečenje nanijeti šaum praveći gnijezda. Prvo napraviti donji krug i odmah nastaviti nanositi još jedan sloj tako da sredina ostane prazna. Pripremljena gnijezda stavite u zagrijanu rernu na 120 stepeni i sušiti ih 1 h i 40 min.
Za kremu dodati vrhnje za šlag, hladno mlijeko, šećer i puding od vanilije. Sve zajedno miksati dok se ne dobijete lijepa i čvrsta krema. Pomoću iste vrećice i nastavka za gnijezda, nanijeti i kremu na njih.
Za dekoraciju na ove slatke tortice dodaj svježe bobičasto voće i preliv od šumskog voća te te ih ostavi da se dobro ohlade.
Uživaj.