10. Septembra 2023.

Najpopularniji električni automobil u Rusiji je marke Zeekr

Kineska automobilska marka koja posluje u sastavu holdinga Geely, brend Zeekr je po prvi put u istoriji postala najpopularnija značka među električnim četvorotočkašima u Rusiji. Inače, tržište elektromobila u najvećoj zemlji na svijetu je dostiglo rekordni nivo.

Krajem leta u Rusiji je prodat rekordan broj električnih automobila. Prema podacima agencije Autostat,  a koja poseduje podatke o novoregistrovanim vozilima, Rusi su u avgustu kupili 1.474 nova električna automobila, što je 8,2 puta (ne procenata) više u odnosu na rezultat iz istog meseca 2022. godine, i rekord je za rusko tržište automobila.

Štaviše, najpopularniji električni automobili u avgustu su po prvi put bili paralelno (sivim kanalima) uvezeni kineski Zeekr, koji je uspeo da pretekne (takođe kineske) modele Evolute, koji se i sklapa u Ruskoj Federaciji.

U poslednjem celovitom letnjem mesecu je u Rusiji prodato 285 električnih vozila marke Zeekr. Ovaj brend je predstavljen, na primer, u salonima bivšeg Mercedes-Benza . Zeekr je u pogledu prodaje pretekao Evolute (191 jedinica), Volkswagen (165 jedinica), Tesla (140 jedinica) i Hongqi (106 jedinica). Što se tiče priče o konketnim modelima, prvih pet je sledeći: Zeekr 001 (254 prodate jedinice), Volksvagen iD.4 (109 jedinica), Hongqi E-HS9 (106 jedinica), Evolute i-Joy (101 jedinica) i Tesla Model Y (92 komada).

U uvodnih osam meseci 2023. godine, tržište električnih automobila u Rusiji je obuhvatilo 6.995 vozila, što je 4,4 puta veća prodaja od uporedne iz istog perioda 2022.

Istovremeno, električni automobili i dalje zauzimaju nešto više od samo jednog procenta od ukupne prodaje novih automobila. Tako je od početka godine u Rusiji prodato ukupno 606.952 novih putničkih automobila, što je za 41% više nego u istom periodu prošle godine. U avgustu je prodato 109,7 hiljada automobila (podaci pomenutog Avtostata).

Izvor: AutoRepublika

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare