Obzirom da je sezona patlidžana još uvijek aktuelna, uvrstite u svoj meni ovo odlično vegetarijansko jelo od pečenih patlidžana s umakom, te svježim narom. Bit će spremno za serviranje za 45 minuta, što ga čini idealnim kasnim ručkom ili večerom tokom radne sedmice. Preporučujemo kupovinu većih patlidžana koji još nisu dozreli ili su u savršenom stanju, jer će prezreli biti nejestivo gorki.
Nemojte im guliti koru jer je bogata nutrijentima, već ih samo dobro operite i posušite.
Sastojci za pečene patlidžane:
2 velika patlidžana
80 ml maslinovog ulja
1 kašika svježeg timijana
1 nar
sol,
biber
Sastojci za umak:
10 kašika mlaćenice
100 ml grčkog jogurta
2 kašike maslinovog ulja
1 mali luk
prstohvat soli
Postupak:
Zagrijte rernu na 200 stepeni. Patlidžane operite, obrišite pa ih prerežite na pola po dužini. Možete ostaviti stabljiku zbog efektnosti, ali je nemojte konzumirati. Položite patlidžane na lim obložen papirom za pečenje tako da prerezana strana bude gornja. Tankim nožem zarežite nekoliko puta svaki komad, ali ga nemojte prerezati. Patlidžane dobro premažite maslinovim uljem, posolite i pobiberite pa pospi listićima timijana. Pecite 40-ak minuta, dok ne omekšaju i poprime zlatnu boju. Izvadite ih iz rerne i pustite da se ohlade. Za to vrijeme nar prerežite i izvadite zrnca, a zatim ih operite i ocijedite. Pomiješaj mlaćenicu, jogurt, maslinovo ulje, malo soli i zgnječeni bijeli luk. Svaki patlidžan prelijte pripremljenim umakom, pospite narom pa prelijte s još malo maslinovog ulja.
Azra.ba