8. Septembra 2023.

Šta ukoliko smo pojeli meso kontaminirano salmonelom?

U pilećim krilcima u Sloveniji, poreklom iz Hrvatske, otkrivena je salmonela, što je zabrinulo mnoge konzumente mesa

Meso kontaminirano bakterijom uzorkovano je 23. avgusta, potvrdila je inspekcija iz Slovenije. Hrvatski proizvođač povukao je zaliha, ali se ne zna da li je to uradio na vreme.

Epidemiolog Zoran Radovanović govorio je u emisiji Jutro koje su opasnosti od konzumiranja ovakvog mesa.

Kako je naveo, da li će zaraza i reakcija doći, zavisi od mnogo faktora, uzrasta, opšteg zdravsvenog stanja, ali i varijante salmonele, a ima ih preko 2500.

“Zavisi posebno od količine klica. Ako je količina manja od 100, neće se desiti ništa, ako je od 100 do 1.000, onda će 10–20 odsto konzumenata da dobije proliv, ako je 1.000.000, onda će između 60 i 80 odsto oboleti”, rekao je Radovanović.

On je dodao da je upravo salmoneloza jednan od najčešćih bakterijskih uzroka trovanja hranom.

“Najugroženija su odojčad i mala deca, kao i oni koju imaju odeđene bolesti i čije stanje je već narušeno”, rekao je epidemiolog.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare