28. Augusta 2023.

Zašto su bh. političari u jeftinim autima senzacija?

Rijetki primjeri da se bh. političari provozaju u jeftinim vozilima ovdje predstavljaju senzaciju, dok je to u bogatim evropskim zemljama sasvim uobičajna pojava.

Tako je, dolaskom na sastanak čelnih ljudi stranaka vlasti na nivou BiH, veliku pažnju privukao poslanik SDP-a Saša Magazinović, koji je, slučajno ili ne, stigao u starom modelu škode, što su neki protumačili kao populizam, a drugi su se zapitali – da li je ovo uopšte moguće?

U svakom slučaju, Magazinović je, namjerno ili ne, ovim postupkom došao u žižu javnosti, jer će se malo ko sjetiti sličnog primjera.

Politička analitičarka Tanja Topić misli da je to vijest za rubriku vjerovali ili ne u smislu šokiranja javnosti.

“Ovdašnja javnost je navikla da nam se političari o našem trošku voze automobilima od nekoliko stotina hiljada maraka, naravno službenim, dok oni strepe hoće li tog mjeseca dobiti platu”, kaže Topićeva.

I to nije sve, jer, kako dodaje, ovdašnja javnost je naučila gledati funkcionere socijaldemokratske provenijencije u jaknama od nekoliko hiljada maraka dok pozivaju radničku klasu na solidarnost i stezanje kaiša.

“Ovdašnja javnost je naučila da vozači visokopozicioniranih funkcionera službenim autima idu na more i razvoze žene po frizerskim salonima i šoping-centrima. Ovdašnja javnost je navikla da sluša odgovor političara da se ‘neće valjda voziti biciklom’ i sve je to ovdašnja javnost uspjela ćutke svariti”, rekla je Topićeva u izjavi za “Nezavisne novine”.

Novinar “Nezavisnih novina” Dejan Šajinović uvjerio se da se u mnogim evropskim zemljama političari ponašaju dosta skromnije u odnosu na naše.

“Na primjer, često možete vidjeti premijera ili predsjednika države da se voze na biciklu ili idu gradskim prevozom. I u našim medijima ćete se možda sjetiti izvještaja o austrijskom predsjedniku Aleksandru van der Belenu kako na posao ide metroom ili nizozemskom premijeru Marku Ruteu koji svaki dan na posao ide biciklom”, kaže Šajinović.

Ovo je u Evropi, kako dodaje, gotovo svakodnevna praksa.

“Neki lideri, poput njemačkih, iz bezbjednosnih razloga moraju koristiti službena vozila, ali sjetićete se da je bivša njemačka kancelarka Angela Merkel u kupovinu išla s cekerom sama, a odbila je da se preseli u raskošnu rezidenciju i odabrala da živi u svom skromnom stanu, gdje je i danas”, istakao je Šajinović.

Snežana Mitrović, novinarka televizije N1, kaže da bh. političari kupuju automobile sa električnim panoramskim staklenim krovom, sa wooferom, kao da jezde nekim tropskim rajem, pa im treba čak i taj vrhunski zvučni i akustični ugođaj.

“O kožnim sjedištima da ne pričamo, to je osnova. Da, u skladu sa prosječnim primanjima građana, njihov nesklad upada u oči. Ako si hedonista, kolekcionar, zaljubljenik u nešto, zaradi sam, a ne koristi javne resurse. Kod nas izostaje i osuda. A ovi političari koji krenu da se voze jeftinijim autima, na biciklu, u javnom prevozu, često budu ocijenjeni populistima. Ruku na srce, nije da ih nema”, kaže Mitrovićeva za “Nezavisne novine”.

Nezavisne.com

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare