27. Augusta 2023.

Studija otkriva: Dva znaka Parkinsonove bolesti koja se pojavljuju nekoliko godina prije dijagnoze

Problemi sa zatvorom i sindrom iritabilnog crijeva mogu biti najraniji znakovi Parkinsonove bolesti, pokazuju istraživanja.

Kako donosi The Sun, osobe s ovim neugodnim i ponekad izuzetno bolnim simptomima imale su čak dvostruko veću veroatnost da će oboleti od Parkinsonove bolesti u roku od pet godina.

Naučnici su za potrebe istraživanja proučavali podatke više od 92 hiljade ljudi u SAD-u kako bi videli na koji način probavne smetnje utiču na rizik od razvoja Parkinsonove bolesti. Ono što su saznali, kažu, promenilo je način daljih dijagnostikovanja ove teške bolesti.

“Dobijeni nalazi opravdavaju naše sumnje kako gastrointestinalni problemi kod pacijenata dovode do većeg rizika od Parkinsonove bolesti. Isto tako, ova je studija prva koja je utvrdila dokaze da ne samo zatvor već i sindrom iritabilnog creva mogu predvideti Parkinsonovu bolest”, rekao je lekar i jedan od autora studije Bo Jonings sa Univerziteta u Belgiji.

Kako pokazuju najnoviji podaci, Parkinsonova bolest je najbrže rastuće neurodegenerativno stanje u svetu. Simptomi koji ukazuju na to da bi osoba mogla patiti od ove bolesti uključuju tremor ruku, otežano gutanje, poteškoće s mokrenjem, oslabljeno čulo mirisa, pojačano lučenje sline, gubitak interesa za aktivnosti koje su osobu ranije zanimale, depresiju i gubitak energije.

Foto: Shutterstock/Photographee.eu
Izvor: B92

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare