15. Augusta 2023.

Vulkan Etna se ponovo probudio: Zatvoreno nebo iznad Katanije, svi letovi otkazani

Vulkan Etna se ponovo probudio, a njegovo oživljavanje izazvalo je pravu aerokrizu u Kataniji.

Svi letovi ka tom gradu otkazani su zbog nanosa vulkanskog pepela koji je veoma sitan, i može biti opasan za letelice ako se uvuče u mlazne motore.

Udarne vesti

Vazdušni saobraćaj obustavljen je na vrhuncu sezone letnjih praznika u Italiji gde je utorak državni praznik. Gradonačelnik Katanije Enriko Trantino zabranio je upotrebu motocikala i bicikala u gradu u narednih 48 sati, jer su mnoge ulice prekrivene pepelom, i naredio da automobili ne voze brže od 30 kilometara na sat zbog klizanja.

Italijanski Nacionalni institut za geofiziku i vulkanologiju izvestio je o tokovima lave iz jugoistočnog kratera, na 2.900 metara nadmorske visine.

Pepeo je pao na Rifuđo Sapijencu, popularnu usputnu stanicu za turiste koji posećuju planinu Etna.

Vulkan visok 3.330 metara eksplodirao je preko noći, ispaljujući lavu i pepeo visoko iznad ostrva u Sredozemnom moru. Tok lave je splasnuo pre zore, ali pepeo je i dalje dolazio iz jednog od kratera. Letovi za i iz Katanije, popularne turističke destinacije najverovatnije će ostati obustavljeni do 6 ujutro.

Najnovija otkazivanja na aerodromu u Kataniji, koji privlači više dolazaka od glavnog grada ostrva, Palerma, usledila su mesec dana nakon što je požar u zgradi terminala doveo do višenedeljnih poremećaja letova. Poslednja velika erupcija Etne bila je 1992. godine.

EPA-EFE/Orietta Scardino

B92.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare