10. Augusta 2023.

Trebalo je da se ovo dešava jednom u cijelom vijeku, ali biće sve češće

Vreme u Evropi ide iz ekstrema u ekstrem. Od totalnog potopa u Skandinaviji do totalnog toplotnog udara na jugu EU.

U Norveškoj je delimično pukla brana, posle jake kiše koja je izazvala klizišta i poplave u planinskom regionu i primorala zajednice nizvodno da se evakuišu. Poplave u Norveškoj i susednoj Švedskoj odnele su šupe, male kuće i mobilne kućice, a zvaničnici upozoravaju da ih tek očekuje još poplava.

S druge strane, u Španiji i Portugalu, meštane i turiste vlasti pripremaju za rekordne temperature, a prognostičari predviđaju I do 44 stepena Celzijusa, što će biti treći toplotni talas ovog leta.

Španska državna meteorološka služba upozorila je da bi prosečna temperatura širom zemlje mogla da dostigne maksimum u poslednjih 70 godina, sa skoro celom zemljom pod crvenim vremenskim upozorenjima.

Naučnici već dugo upozoravaju da će ovakvi ekstremi postati naša svakodnevica jer, kako se svet zagreva, ekstremne oluje proizvodiće veće količine kiše u većim naletima.

Jedan od glavnih razloga je taj što je vazduh topliji, to više vode može da zadrži. Takođe, mnogi naučnici kažu da promene u mlaznoj struji – atmosferskim strujama koje pokreću vremenske sisteme ~ često dovode do toga da oluje zastaju iznad mesta i bacaju više kiše. Te promene bi mogle biti povezane sa klimatskim promenama.

U tom smislu će i sudar starih brana i većih količina kiše postati sve češći problem.

Hidrolog sa Univerziteta Virdžinija Venkat Lakšmi rekao je da njegovo istraživanje pokazuje da starije brane nisu spremne da podnesu padavine koje dolaze u jačim naletima.

Mnoge od tih brana su projektovane da izdrže poplave koje bi trebalo da se dese samo jednom u veku, ali se ti događaji sada dešavaju mnogo češće.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare