6. Augusta 2023.

Punjene lignje iz rerne

SASTOJCI:

400 g lignje patagonica

50 g riže

1 kašičica suvog začina od povrća

pola kašičice bijelog  luka u prahu

2 kašičice sitno isjeckanog peršunovog lista

maslinovo ulje

PRIPREMA:

Lignje odmrznite, dobro ocijedite od tečnosti koju će otpustiti i posušite papirnim ubrusom. Rižu operite  i skuvajte u dva puta većoj količini vode. Zatim je ocijediti od suvišne vode, dodajte začine i dobro promiješajte. Lignje napunite pripremljenom rižom. Nema potrebe da lignje napune do vrha jer će riža dodatno nabubriti tokom pečenja. Vatrostalnu posudu poprskajte maslinovim uljem i poslažite lignje. Krakove lignje staviti u sredinu (druga varijanta je da ih sitno isjeckate i dodate u nadjev od riže). Lignje pecite u rerni na 180 stepeni oko pola sata, dok jelo ne dobije rumenu boju. Tokom pečenja, lignje će otpustiti još vode, tako da je nema potrebe dodavati prije pečenja. Količina sastojaka dovoljna je za ručak za dvije osobe.

Foto: N.N.

Izvor: Nezavisne

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare