Pravi srpski doručak je nezamisliv bez kriške hljeba ili nekog drugog proizvoda od tijesta poput kroasana, sendviča i slično.
Mnogi ne mogu da odole mirisu svježe ispečenog hljeba koji se širi kućom. Ukoliko ste ljubitelj francuskog bageta, ovaj recept ćete često praviti.
Sastojci:
- 500 gr glatkog brašna
- 370 ml mlake vode
- 1 kašičica suvog kvasac
- 1 kašičica soli
Priprema:
U činiji pomiješajte suve sastojke, a onda uz postepeno dodavanje vode zamijesite tijesto. Kad ono postane kompaktno, ostavite ga u činiji da naraste na toplom oko 45 minuta.
Prekrijte činiju pamučnom krpom ili prozirnom folijom.
Poslije 45 minuta prebacite tijesto na radnu ploču i vlažnim rukama ga kratko mijesite, pa oblikujte u jufku i ponovo ga pustite da narasta oko 45 minuta. I ovog puta ga prekrijte krpom.
Isti postupak na radnoj površini ponovite tri puta. Kad sva tri puta premjesite tijesto, podijelite ga na četiri dijela. Svaki dio tijesta blago oblikujte u jufkicu, pokrijte sve i ostavite još 15 minuta da se tijesto “odmori”.
Blago ga prstima razvucite po površini u oblik pravougaonika i urolajte ga u željenu dužinu. Svaki baget prebacite na pleh i ostavite još da naraste oko pola sata prije nego što ubacite u rernu. Prije nego što budete pekli bagete, blago ih zasijecite ukoso.
U zagrijanu rernu na 250 stepeni ubacite i tepsiju koju ste do pola napunili vodom, pa kad voda počne da ključa iznad nje postavite tepsiju sa bagetima i pecite ih 20 minuta na 220 stepeni. Zahvaljujući vodenoj pari koja se širi iz donje tepsije baget će biti hrskav spolja, a mekan i vazdušast iznutra, prenosi Telegraf.
Nezavisne.com