2. Augusta 2023.

Vučić: Srbi i Makedonci su bratski, sestrinski narodi

Nemam nikakav problem da kažem da su Srbija i Severna Makedonija ne samo prijatelji, već da kao narodi imamo bratske, odnosno sestrinske odnose, rekao je predsednik Srbije.

“Nemam nikakav problem da kažem da su Srbija i Severna Makedonija ne samo prijatelji, već da kao narodi imamo bratske, odnosno sestrinske odnose, i verujem da će se oni dalje razvijati. Verujem da će uvek iskoristiti vreme da možemo da razgovaramo o drugim važnim stvarima”, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je danas dočekao predsednika Severne Makedonije Steva Pendarovskog u manastiru Sveti Prohor Pčinjski. Pendarovski boravi u radnoj poseti Srbiji.

Podsetio je da trgovinska razmena između Srbije i Severne Makedonije iznosi milijardu i po evra na godišnjem nivou, dodavši da će još rasti i da obe vlade mnogo toga rade da poboljšaju standarde građana dveju zemalja.

Dodao je da su sada aktuelni i razgovori o spajanju železničkih trasa dveju zemealja.

“Hoću da se zahvalim i na istorijskim odlukama koja je srpska crkva donela na dobrobit naših naroda”, rekao je predsednik.

On je podsetio da Srbija i S. Makedonija nemaju više nikakvih otvorenih pitanja niti aktuelnih zahteva, sem da “sarađujemo još bolje i više.”

“Zaista ste dobrodošli bilo gde na teritoriji Srbije. Znam da se ovde osećate kao u svojoj zemlji, baš kao što i mi vas smatramo braćom”.

Dvojica predsednika u Prohoru Pčinjskom na Ilindan – Dan Republike Severne Makedonije

Predsednici Srbije i Severne Makedonije sastali su se u manastiru Sveti Prophor Pčinjski. Njih su u manastiru dočekali vladika vranjski Pahomije i arhimandrit Metodije koji je iguman manastira.

Predsednik Severne Makedonije je položio venac kod spomen česme u porti manastira.

Pendarovski je u radnu posetu Srbiji došao na dan kada Severna Makedonija obeležava Ilindan – Dan Republike, a u Prohoru Pčinjskom održano je prvo zasedanje ASNOM-a (Antifašističkog Sobranja Narodnog oslobođenja Makedonije) što se u toj zemlji smatra početkom državotvornosti.

U manastiru je prethodno održana i zajednička liturgija srpske i makedonske pravoslavne crkve u prisustvu vernika.

lat.rt.rs/

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare