1. Augusta 2023.

“Ako prekinemo taj odnos, doživjećemo slom”: Kako su u Beču postali zavisni o Putinu?

Njemačka je prije  specijalne operacije na Ukrajinu 55 posto gasa kupovala od Rusije. Sad je to svela na nulu. Većina zemalja EU na minimum je smanjila uvoz ruskog gasa: osim Austrije. Prije operacije Austrijanci su gotovo 80 posto gasa uvozili iz Rusije. U martu su uvozili još 74 posto, a sad u maju oko 50 posto. Sve dok Rusija prodaje gas, Austrija će ga kupovati, izjavio je nedavno direktor austrijskog OMV Groupa.

Trenutni prekid uvoza gasa iz Rusije izazvao bi privredni slom i masovnu nezaposlenost, upozorio je prošle godine austrijski kancelar Karl Nehamer. “Ako Rusi nastave s isporukom, ne mogu zabraniti OMV-u da ispuni svoje ugovorne obveze”, branio se nedavno Nehamer, odgovarajući na pitanje o bojkotu uvoza ruskog gasa.

Ministrica energetike Leonor Gewesler, člani koalicijske Zelene stranke, poručuje da vlada ostaje predana okončanju uvoza ruskog gasa do 2027. godine, piše Njujork Tajms. Austrija trenutno više plaća Rusiji za gas, nego što iznosi ukupna pomoć Ukrajini od početka rata, javlja Euronjuz.

Naslijeđe hladnog rata

Beč je 1945. oslobodila ruska Crvena armija, glavni grad ostao je podijeljen na četiri okupacijske zone do 1955. kad se Rusi povlače nakon što su dobili obećanje da će zemlja ostati blokovski nezavisna. Neutralnost je ušla u austrijski Ustav. Austrijanci ni danas nisu u NATO-u, kasno su ušli u EU. Austrija je bila prva zapadnoevropska zemlja koja je 1968. potpisala ugovor o uvozu gasa sa Sovjetskim Savezom. A bez izlaza na more, za razliku od Njemačke, Italije ili Grčke, ne mogu graditi LNG terminale za brodove za prevoz plina iz SAD-a.

Austrija je oštro osudila napad na Ukrajinu, prihvatila ukrajinske izbjeglice i dopustila prelazak pošiljki oružja za Ukrajinu, no nastavili su poslovati s Gazpromom. Ne računajući Viktora Orbana, niko nije toliko dobar s putinovskom Rusijom. Već dugi niz godina održavaju izvrsne odnose s Rusijom, a danas je njihova ovisnost o ruskom gasu veća nego bilo gdje drugo, kritikovao je nedavno njemački Špigl.

Nakon što se kancelar Nehamer prođle godine prvi put sastao sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, odmah je otputovao u Moskvu na razgovore s Vladimirom Putinom. I danas se pamti ples nekadašnje austrijske šefice diplomatije Karin Knajsl sa Putinom kojega je pozvala na svoje vjenčanje 2018. Putin joj je poklonio naušnice sa safirima u vrijednosti od 50.000 evra, navodi NYT.

Krajnje desna Slobodarska stranka (FPÖ) ministarke danas traži ukidanje sankcija Rusiji, a u martu su demonstrativno izašli iz parlamenta tokom govora ukrajinskog predsjednika Zelenskog. Zatim, bivši kancelar Volfgang Šisel bio je u Upravi Lukoila, najveće ruske privatne korporacije, a ostavku je dao mjesec dana nakon početka operacije na Ukrajini.

Austrija je sa Gazpromom 2018. potpisala ugovor o kupovini šest milijardi kubnih metara gasa godišnje, čime su udvostručili uvoz iz Rusije. Potpisivanju su prisustvovali Putin i tadašnji kancelar Sebastijan Kurc. Ugovor je potpisan sve do 2040. godine. OMV je od početka ruske operacije platio Moskvi sedam milijardi evra za gas. Detalji ugovora ostali su tajna, no zna se da OMV mora platiti Moskvi bez obzira na to preuzima li ruski gas ili ne, objavila je nedavno Una Hajdari za Euronjuz.

U petak je OMV objavio da su potpisali desetogodišnji sporazum o kupnji gasa od britanskog energetskog diva BP-ja, počevši od 2026., kako bi potaknuli diverzifikaciju izvora snabdijevanja. Austrijska vlada ima u vlasništvu oko 30 posto OMV-a, a Ujedinjeni Arapski Emirati 25 posto, navodi NYT.

Ugovor ističe

Georg Cahman, stručnjak za klimu i energiju u tink tanku Bruegel u Briselu, kaže da bi strateške energetske odluke trebalo donositi u vladinim kabinetima, a ne u kancelarijama privatne kompanije čiji je cilj zaraditi što više novca svojim dioničarima.

Ciljevi politike i biznisa ne moraju biti identični. No, Austrija će vrlo skoro najvjerojatnije ostati bez ruskog gasa: krajem iduće godine ističe petogodišnji ugovor koji je Gazpromu, usprkos ratu, omogućio nastavak isporuke prirodnog gasa iz Rusije u Europu gasovodima koji prolaze kroz Ukrajinu.

Ukrajina je dala do znanja da sporazum ne misli obnoviti. Gasovodm preko Ukrajine još uvijek dolazi pet posto gasa koji se sada uvozi u EU, piše NYT. Ako se taj dotok obustavi, ruski gas dolaziće u Evropu još samo gasovodm preko Turske. Problem je što se Austrija, nakon znatne redukcije prošlog ljeta, vratila na prijeratni bivo uvoza gasa iz Rusije, što je ključni izvor zarade za Rusiju, prenosi Euronjuz.

Oštra suša

Austrijsko regulatorno tijelo za elektroenergetsku i gasnu industriju povećanje pravda time što je u novembru i decembru smanjen uvoz iz Njemačke i Italije, dok je priliv iz Rusije ostao konstantno visok. Gazprom je ovog ljeta oštro ograničio izvoz gasa u Evropu, no Austriji isporučuje 100 posto naručene količine.

Za razliku od drugih evropskih zemalja, Austrijanci su ostali jako zavisni o ruskom gasu i zato što ne uspijevaju smanjiti potrošnju gasa. Obnovljiva energija u zemlji uglavnom se dobiva iz hidroelektrana, ali oštra suša smanjila je prinose energije.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare