23. Jula 2023.

Petković: Vlasti u Prištini i Euleks štite ubice žetelaca; Srpska lista: Kazniti počinioce

Euleks je odustao od istrage pod skandaloznim izgovorom nedostatka dokaza, ocenio je direktor za KiM

Odgovornost za to što ubice srpskih žetelaca iz Starog Gracka ni nakon 24 godine nisu privedene pravdi snose predstavnici vlasti u Prištini, koji zaverom ćutanja o ovom i mnogim drugim zločinima štite teroriste i zločince, izjavio je direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković

“Odgovornost, takođe, snose i predstavnici međunarodnih misija na Kosovu i Metohiji, pre svega Euleks koji je odustao od istrage pod skandaloznim izgovorom nedostatka dokaza”, ocenio je Petković.

On je podsetio da su zločinci više puta minirali i oskrnavili groblje na kome su sahranjeni stradali žeteoci, kao i spomen-ploču sa imenima stradalnika, istaknutu na objektu Osnovne škole u centru sela.

“Danas želimo još jednom da naglasimo da je i međunarodna zajednica, ne samo moralno, odgovorna što svojim nečinjenjem dozvoljava da zločini nad Srbima koji su se desili pred njenim očima budu zataškani i prepušteni zaboravu, a trajan mir na Kosovu i Metohiji ne može se graditi na negaciji zločina i potrebe da krivci budu kažnjeni”, istakao je Petković.

Međutim, kako je dodao, Srbija i srpski narod nikada neće odustati od insistiranja na istini o stradanjima svojih sunarodnika i istini o pravom, zločinačkom karakteru onoga što mnogi politički predstavnici albanskog naroda na Kosovu i Metohiji opisuju kao borbu za slobodu.

“Kada do te istine dođemo, moći ćemo da gradimo poverenje i normalizaciju odnosa među Srbima i Albancima, u našoj južnoj pokrajini”, rekao je Petković, saopšteno je iz Kancelarije.

Podsećamo da su na današnji dan 1999. godine, u Starom Gracku, pripadnici terorističke OVK ubili na njivi 14 Srba a najmlađi među njima, Novica Janićijević, imao je samo 17 godina.
Stradali su Milovan Jovanović, Jovica Živić, Radovan Živić, Andrija Odalović, Slobodan Janićijević, Mile Janićijević, Novica Janićijević, Momčilo Janićijević, Stanimir Dekić, Božidar Dekić, Saša Cvejić, Ljubiša Cvejić, Nikola Stojanović i Miodrag Tepšić.
Srpska lista: Nadaju se da ćemo zaboraviti
Srpska lista je takođe podsetila da se danas navršavaju 24 godine od ovog strašnog zločin nad Srbima a da Priština ni danas neće podsetiti javnost na strašan zločin u Starom Grackom.
“Lideri kosovskih institucija kao po običaju danas neće podsetiti javnost na ovo stradanje nevinih Srba, kako bi sačuvali narativ da su samo Albanci žrtve a Srbi zločinci, u nadi da će se prolaskom vremena zaboraviti ovaj monstruozni zločin a odgovorni nikada ne privedu pravdi. Nama ostaje da pamtimo, sećamo se i tražimo od međunarodne zajednice da zahteva od kosovskih institucija da pronađu i kazne počinioce ovog zločina, u nadi da se ovakav zločin nikada neće ponoviti”, saopštila je Srpska lista.
U saopštenju se navodi da za ovaj zločin, kao i za mnoge u kojima su stradali Srbi na Kosovu i Metohiji ni 24 godine kasnije niko nije osuđen i pored više dokaza. 
“Sa željom da iznova i iznova nanose bol porodicama ubijenih, groblje na kome su sahranjeni srpski žeteoci više puta skrnavljeno, a nadležne institucije kao što nisu pronašle njihove ubice, nikada nisu pronašle ni one koji su skrnavili groblje na kome oni počivaju”, podsećaju iz ove stranke.

RTbalkan.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare