21. Jula 2023.

Ulazak Švedske u NATO “na letnjoj pauzi”: Da li su se Erdoganova obećanja prebrzo istopila?

Stručnjaci ocenjuju da su odnosi Turske za Zapadom, tačnije političko-bezbednosne trzavice Turske i SAD, koje su 2020. rezultirale uvođenjem sankcija Ankari u oblasti odbrane, zapravo glavna tema, a da je Švedska samo “tas na vagi” ili “trn u oku” – zavisno iz čije perspektive se stvar posmatra.

Turska neće postati članica Evropske unije 2024. godine, jer proces pridruživanja EU traje godinama, a ne satima, izjavio je portparol Evropske unije Peter Stano i dodao da “EU još nije spremna da Turskoj dodeli čak ni bezvizni režim”.

Osim što bi poruka mogla da razljuti Turke, verovatno su se zagrcnuli i Šveđani, čiji je ulazak u NATO Erdogan uslovio “otvaranjem vrata EU za Tursku”.

“Turska je naterana da čeka 50 godina pred vratima EU”, podsetio je turski predsednik zaboravnu evropsku birokratiju, neposredno pred polazak na NATO samit u Vilnjusu, čime je, ocenjuju analitičari, pokušao da podigne uloge u komplikovanoj geopolitičkoj igri koja ga je očekivala u Litvaniji.  

Sa samita je, međutim, ubrzo stigla vest da je Turska pristala da Švedska uđe u NATO, koju je ponosno objavio generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg. On je najavio da će turski lider Redžep Tajip Erdogan proslediti kandidaturu Švedske parlamentu u Ankari i “obezbediti ratifikaciju”. 

U oktobru biće u novembru

Pokazalo se, međutim, da jedan Stoltenberg ne čini proleće, pa je početno ushićenje ubrzo počelo da se osipa, i pre nego što su stigle da se ohlade vruće analize svetskih stručnjaka na temu “zašto je do skoro nepokolebljivi Erdogan ‘tako lako’ pristao da pusti Stokholm u Alijansu”. On je, naime, više puta isticao da Turska ne može da odobri ulazak Švedske u NATO zbog njene podrške teroristima.

Delimično je na to pitanje odgovorio sam generalni sekretar NATO-a, koji je poručio da je Stokholm pristao da podrži napore “da se ponovo pokrene proces pridruživanja Turske EU, uključujući modernizaciju Carinske unije i liberalizaciju viznog režima”.

I svi bi živeli srećno i pridruženo do kraja života, da računicu nije pokvarila sama Evropska komisija, koju izgleda niko nije pitao da li želi da bude moneta za potkusurivanje u “ljubavnom trouglu” NATO-Turska-Švedska. 

Iz Komisije su saopštili da se ratifikacija Turske o pristupanju Švedske NATO-u i napredak zemlje ka pridruživanju EU ne mogu povezati.

Istini za volju, i Erdogan je prvo rekao da je povukao sve uslove za ulazak Švedske u Alijansu, da bi zatim iz njegove stranke poručili da “otvaranje vrata procesu pridruživanja” nije isto što i “odobrenje”.

Novinar Dragan Bisenić kaže za RT Balkan da ne veruje da se prijem Švedske u NATO dovodi u pitanje, posebno nakon što je turski predsednik Erdogan javno prihvatio švedsku aplikaciju, zajedno sa generalnim sekretarom NATO Stoltenbergom i švedskim premijerom Kristersenom.

“Mogućno je, međutim, da će biti otezanja u ispunjavanju preuzetih obveza, ali ne i blokade švedskog ulaska. U Turskoj, Parlament neće da se sastaje u naredna dva meseca, tako da za to vreme ni neće biti značajnijeg napretka”, ističe Bisenić. 

Portparol vladajuće partije predsednika Erdogana, Omer Čelik, podsetio je da postoji trostrani memorandum Turske, Švedske i NATO-a o preduslovima za članstvo, u kome se Stokholm obavezao da će preduzeti određene korake.

Ako turskom parlamentu bude saopšteno da je Švedska postigla “zadovoljavajući rezultat” i da je ispunila obaveze, poslanici će glasati za ratifikaciju njenog članstva u vojnoj alijansi koju predvode SAD, rekao je Čelik, dodavši da bi to moglo da se desi tek u oktobru ili novembru, s obzirom na letnju pauzu parlamenta. 

Obećanje, Turskoj radovanje

Da jednačina sa više nepoznatih postane još komplikovanija pobrinule su se SAD, koje su Erdoganovu dobru volju u Vilnjusu nagradile obećanjem da će, uz konsultacije sa Kongresom, nastaviti sa isporukom aviona F-16 Istanbulu.

Naime, švedski premijer Ulf Kristerson, nedelju dana uoči samita u Viljnusu, bio je u Vašingtonu, gde je s predsednikom Bajdenom dogovorio aranžman kojim se Švedskoj otvora put u NATO, podseća Bisenić.

“U pitanju je skidanje američkog embarga na kupovinu 40 aviona F-16 koje Turska želi da uključi u svoje ratno vazduhoplovstvo i rezervne delove za remont 80 aviona, kao i izmene zakonodavstva koje se tiču delovanja kurdskih partija i organizacija u Švedskoj. Treba reći da se fabrika F-16 nalazi u Turskoj, nedaleko od Ankare i da Turska neće propustiti jedinstvenu šansu da ojača svoje vazduhoplovstvo po najpovoljnijoj ceni koja prati ovakvu vrstu diplomatskog pogađanja”, navodi sagovornik. 

Obećanje, Turskoj radovanje, kaže naš narod, na čemu je izgleda stvar i ostala, s obzirom da procedura u Kongresu – slučajno ili namerno – i dalje nije okončana. 

Stručnjaci navode da su odnosi Turske za Zapadom, tačnije političko-bezbednosne trzavice Turske i SAD, koje su 2020. rezultirale uvođenjem sankcija Ankari u oblasti odbrane, zapravo glavna tema, a da je Švedska samo “tas na vagi” ili “trn u oku” – zavisno iz čije perspektive se stvar posmatra. 

Američki Kongres, osim uslovljavanja Turske obustavljanjem kočenja proširenja, NATO ima i dodatni uslov, a to je prestanak turskih vojnih operacija u severnoj Siriji, ističe Bisenić.

“Ovde je reč o turskim napadima na kurdske jedinice i položaje koji su zvanični američki saveznici u Siriji. Taj uslov biće mnogo teži za Erdogana i na spoljnjem i na unutrašnjem planu, ali ne treba sumnjati da će Erdogan svojom dobro poznatom veštinom diplomatskog manevrisanja uspeti da obezbedi najpovoljnije uslove za sebe”, ocenjuje naš sagovornik.   

Ko će prvi da trepne?

Alternativnu verziju priče, ali podjednako verovatnu kao i zvaničnu, ponudio je američki novinar i dobitnik Pulicerove nagrade Simor Herš.

Bajden je, tvrdi Herš, Erdoganu obećao pomoć od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) ukoliko odobri kandidaturu Švedske za pridruživanje NATO-u. 

“Džozef Bajden je dobio ono što mu je trebalo uoči ovonedeljnog samita NATO-a tako što je nekako okrenuo Erdogana koji je najavio da će podržati članstvo Švedske u NATO-u. Bajden je obećao da će MMF obezbediti Turskoj neophodan kredit u vrednosti od 11 do 13 milijardi dolara”, napisao je Herš pozivajući se na neimenovan izvor.

Čuveni novinar je naglasio da je odluka turskog lidera u vezi sa sanacijom posledica strašnog zemljotresa koji je pogodio tu zemlju u februaru.

“Bajden je morao da zabeleži pobedu dok je Turska u akutnoj finansijskoj krizi”, citirao je Herš reči svog izvora.

Bez obzira koja od verzija priče se pokaže kao tačna – a moguće da u svakoj od njih ima po malo istine, kako to inače biva u globalnoj politici – pitanje je ko će prvi od velikih igrača da izgubi strpljenje i baci karte na sto. 

Ko će prvi da trepne? 

lat.rt.rs

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare