20. Jula 2023.

Kako je Novosel prevario Partizan i donio Ciboni prvu titulu?

Preminuli Mirko Novosel ostaće upamćen kao jedan od najvećih umova jugoslovenske košarke.

A posebno kao trener i tvorac šampionske Cibone, sa kojom je osvojio dve titule prvaka Evrope, dva Kupa kupova, tri titule šampiona Jugoslavije i devet kupova SFRJ.

Novosel je 1985. proglašen za najboljeg evropskog košarkaškog trenera, a dominaciju sa Cibonom je počeo 1982.

Tada je zagrebački tim osvojio prvu titulu šampiona stare države, svrgnuvši sa trona Partizan.

Iako je Cibona od Partizana izgubila oba meča u prvenstvu, Zagrepčani su nadmudrili crno-bele u finalu plej-ofa iznenadivši prvo u Beogradu sa 112:108, a onda ubedljivo pobedivši u Zagrebu 89:75.

Prethodno je Cibona u tri meča eliminisala Crvenu zvezdu, te u dve utakmice sarajevsku Bosnu.

“Verovao sam da ćemo tući Partizan”,
 rekao je Novosel u intervjuu za RTV reviju posle titule, “Ustvari, da budem iskren, tu titulu sam očekivao, a i zaslužili smo je još prošle godine”.

Novosel je istakao da je titula bila rezultat sistematskog rada.

“Sve su to rezultati našeg šestogodišnjeg rada. U početku igranja plej-ofa izgledalo je da je psihološka prednost na strani Partizana. To i jeste tako bilo do samog početka prve utakmice, kada smo i mi, a i oni shvatili da je prednost ipak na našoj strani. Jer, mi u Beogradu nismo imali šta da izgubimo. Partizan je morao da ide na pobedu, a mi smo samo srećim spletom okolnosti mogli već u Beogradu da završimo posao, i to se i dogodilo”, prenosi Novoselov intervju portal “Index”.

Novosel je “razoružao” Partizan specijalnom taktikom, sakrivši u regularnom delu sezone svoje pravo lice.

“Ima tu istine. U prvenstvu namerno Partizanu nismo otvorili sve karte. Naime, specijalnu taktiku odbrane spremali smo za plej-of i uspeli smo da iznenadimo Partizan”, rekao je Novosel.

To ne znači da je Cibona pustila Partizan da slavi u oba meča tokom prvenstva.

“Ne znači, ali je sigurno da nam je taktika bila da ne igramo punom snagom u prvenstvu već da se spremamo za završni udarac u plej-ofu. I baš zahvaljujući toj taktici, kao što vidite, rezultat nije izostao”.

U tom šampionskom timu Cibone su igrali, između ostalih, Aleksandar Petrović, Mihovil Nakić, Andro Knego, Krešimir Ćosić, Zoran Čutura.

B92.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare